Beyaz Saray, Mısır'a yönelik askeri yardımların durdurulduğuna yönelik haberleri yalanladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest'a, günlük basın toplantısında, CNN'in "ABD'nin Mısır'a yönelik askeri yardımlarının bazılarını durdurduğuna yönelik haberi" soruldu.

Daha önce de açıkladıkları gibi ABD'nin Mısır'a yardımlarını gözden geçirme sürecinin devam ettiğini belirten Earnest, "Mısır'a yönelik yardımların kesildiğine yönelik haber doğru değil" dedi.

Earnest, dış yardımların "musluk" gibi bir durum olmadığına işaret ederek, "Bu, bir açıp bir kapattığınız bir şey değil, vanayı kapamak gibi değil. Yardımlar bölümler halinde sağlanıyor, spesifik kredi dilimleri şeklinde yapılıyor" diye konuştu.

Earnest, bu kredi dilimlerinin de şu anda gözden geçirildiğini kaydetti.

Earnest, ısrarlı sorular üzerine, "Yardımlar devam ediyor, yardımlara ilişkin herhangi bir karar şu aşamada verilmiş değil" dedi.

Yardımların birçok unsura göre değerlendirilmekte olduğunu belirten Earnest, bu noktada kanunlara ve ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarına uygunluğu gibi kıstaslara baktıklarını söyledi. Earnest, Mısır'da geçici hükümetin eylemlerinin de gözden geçirmeleri etkilediğini ifade ederek, ülkede geçen hafta ve bu hafta başında yaşananların, geçici hükümetin demokratik yollardan seçilmiş sivil yönetime geri dönülmesine yönelik taahhütlerine ters düştüğünü bildirdi.

'BAZI YARDIMLAR GİTTİ'

"Gözden geçirme devam ederken yardımların şu anda hala akışta olup olmadığına" yönelik soru üzerine Earnest, bunun "musluk" türü bir işleve sahip olmadığını tekrarlayarak, yardımların dosya dosya ve dilimlerine göre incelendiğini anlattı.

Earnast, "Burada soru, ABD Mısır'a yardımları inceliyor mu? Evet. Bu, artık Mısırlılara yardım sağlanmayacağı anlamına mı geliyor? Bu anlama gelmiyor" diye konuştu.

Earnest, bir soru üzerine, "Bu gözden geçirme anonsu yapılmasından itibaren yardım diliminin gönderilip gönderilmediğine yönelik olarak, Savunma Bakanlığı bugün bu sorunun cevabının 'evet' olduğunu açıkladı. Bu yardımın doğasını da bilmiyorum. Eğer, gözden geçirme devam ederken bizim iç sürecimizde neler olduğunu öğrenmek istiyorsanız, en azından bazı yardımlar gitti. Ayrıca, henüz yardımları kesme yönünde bir karara varılmadığı için ek bazı dilimlerin de gitme ihtimali bulunuyor. Ama bu, dosya dosya ele alınan bir durum" cevabını verdi.

ABD her yıl Mısır’a 1.1 milyar dolar dolayında askeri yardımda bulunuyor.

ABD’nin askeri yardımı, darbe yapan Mısır ordusu için hayatı önem taşıyor. ABD Mısır’da ordu-polisin gerçekleştirdiği kanlı baskınları kınarken, halan ordunun gerçekleştirdiği darbeye karşı çıkmayı reddediyor. (AJANSLAR)