8 Kasım’da Suriye Kürdistan'ının (Batı Kürdistan) Serêkaniyê kentine Türkiye üzerinden girdiği öne sürülen gruplar ile Halk Savunma Birlikleri (YPG) arasında başlayan çatışmalar sona erdi.

El Kaide çizgisine yakın olduğu belirtilen Selefi grupların ateşkes istediği belirtilirken, ateşkes öncesinde de çatışmalar yaşandı.

Kürt mahallelerinden Hawarna ve Xiraba Mahallesi'ne yönelik saldırı girişimlerinde bulunan gruplara YPG 'nin de karşılık verdiği, çatışmaların silahlı grupların 'ateşkes önerisiyle' sonlandığı öğrenildi.

ATEŞKES İÇİN İKİ KOŞUL

Yapılan görüşmelerin sonucunda ise YPG Komutanlığı'nın şartlı olarak ateşkesi kabul ettiği belirtilirken, şartlar da şöyle sıralandı:

Guraba El Şam isimli grup 2 gün içinde Serêkaniyê kentinden çıkmalı,

Kürt, Arap, Ermeni ve Asuri-Süryanilerden oluşan bir halk meclisi kurulmalı.

İKİ GÜN MÜHDET

YPG Komutanlığı, bu koşullara iki gün içinde uyulmaması halinde ateşkesin sonlandırılacağını bildirdi. Ateşkes ile birlikte silah sesleri durdu.

ÇATIŞMALAR PAZARTESİ'DEN BERİ DEVAM EDİYOR

Silahlı gruplar pazartesi gününden bu yana Serêkaniyê’ye saldırıda bulunuyordu. Grupların, çarşamba günü Türkiye üzerinden tanklar ve ağır silah yüklü onlarca araçla birlikte Serêkaniyê sınırlarına girdiği öğrenilirken, 22 Kasım Perşembe günü yaşanan çatışmalarda YPG’nin Serêkaniyê’de kurduğu Şehid Abid Tugayı, silahlı gruplardan 25 çete mensubunun öldürüldüğünü, 20’sinin yaralandığını ve bu gruplara ait 3 askeri aracın imha edildiğini bildirmişti.

Çatışmalarda bir YPG üyesinin hayatını kaybettiği, birinin de yaralandığı bilgisi verilmişti.

ÇATIŞMALARDA 50'NİN ÜSTÜNDE KİŞİNİN ÖLDÜĞÜ TAHMİN EDİLİYOR

Pazartesi gününden bu yana silahlı gruplara bağlı en az 54 kişi öldü. Pazartesi günü Halk Konseyi Başkanı Abid Xelil’in öldürüldüğü saldırının ardından başlayan çatışmalarda, Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre en az 29 silahlı gruplara mensup kişi öldürülmüştü.

Aynı çatışmalarda 2 YPG üyesi, bir Asayiş üyesi ve bir Halk Konseyi üyesi hayatını kaybetmişti. (anf)