Irak Federal Mahkemesi'nin anayasanın ülkedeki hiçbir bileşene ayrılma hakkı vermeme yönündeki kararının ardından, Iraklı milletvekili Abbas Mteyvi el Huzay, Kürtlerin artık Bağdat'tan ayrılma meselesine bir nokta koyup hükümetle anayasa çerçevesinde diyaloğa girmesi gerektiğini söyledi.

Kürt milletvekili Abdel Aziz Hasan da referandumun sonuçlarının iptalinin imkânsız olduğunu kaydetti.

Irak Federal Mahkemesi dün anayasanın ülkedeki hiçbir bileşene ayrılma hakkı vermediğini belirtti. Bağdat da, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden (IKBY) hükümetten bağımsızlık istemeyeceği veya ülkeden ayrılmayacağını açıklamasını istedi.

Konuyla ilgili Sputnik'e açıklama yapan Irak parlamentosu Savunma ve Güvenlik Komitesi üyesi Abbas Mteyvi el Huzay, Kürtlerin artık Bağdat'tan ayrılma meselesine bir nokta koyup hükümetle anayasa çerçevesinde diyaloğa girmesi gerektiğini söyledi.

Tüm tarafların diyalogdan yana olduğunu belirten Huzay, şunları ifade etti: "Kürtler, vatandaşımız olarak korumamız ve düşünmemiz gereken vatandaşlarımız. Bu nedenle Bağdat kan dökülmesini, Erbil ile arasında bir zıtlık olmasını istemiyor. Bazıları Kürdistan'ın ayrılmasının Bağdat'ın çıkarına olacağını düşünüyor, ancak ben kesinlikle böyle düşünmüyorum. Bu yalnızca var olan sorunları arttırır. Diyalog konusuna gelince, bölgedeki Kürtler aralarında ortak bir tavır belirleyip daha sonra Bağdat'la görüşmeli."

‘BARZANİ, GERGİNLİĞİ GİDERMEDE ETKİLİ OLABİLİR'

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani'nin Erbil ile Bağdat arasındaki gerginliği gidermede etkili olabileceğini belirten Huzay "Barzani'nin her zaman Bağdat'la diyalogdan yana olduğu biliniyor. Bağdat da Kürdistan'ın radikal yönetiminin yerine daha ılımlı bir yönetimin geçmesini istiyor" dedi.

‘REFERANDUM, AYRILMA ANLAMINA GELMİYOR'

Irak parlamentosundaki Kürt milletvekili Abdel Aziz Hasan da referandumun henüz Irak'tan ayrılma anlamı taşımadığını, ancak Erbil'in Bağdat'la görüşmeler gerçekleştirip mevcut problemleri çözme imkânı verdiğini söyledi.

‘KÜRTLER ARTIK KIRGIN'

Hasan, referandumdan sonra Erbil'in müzakere sürecinin başlaması için hazır olduğunu açıkladığını, ancak Bağdat'ın artık güç kullanması nedeniyle durumun değiştiğini aktardı. Hasan "Kürtler artık memnuniyetsiz ve kırgın" dedi.

‘SONUÇLARIN İPTALİ İMKÂNSIZ'

Referandumun sonuçlarının iptal edilmesinin yasadışı ve imkânsız olduğunu belirten Hasan, "Bağdat bile referandumu kınayan bir kanun olmadığını söyledi. Mahkemeye gidildi, ancak bu konu Kürtlerle görüşülmeli. Bu nedenle referandumun geçersiz olduğu yönünde bir karar alınmadı. Referandum anayasanın garantisi altında, zira Kürtler 2005 yılında kendi kaderlerini belirleme hakkı kazandı" dedi.