Kürdistan Yurtseverler Birliği (PUK) partisinin politbüro üyesi olan Mala Bahtiyar, 25 Eylül'de bölgede yapılması beklenen bağımsızlık referandumun ertelenebileceğini açıkladı.

Bağdat'ın Iraklı Kürtlere bazı siyasi ve ekonomik tavizler vermesi karşılığında, referandumun ertelenebileceğini söyleyen Bahtiyar,

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın IKBY'den referandumun ertelenmesi talebine, IKBY lideri Mesud Barzani olumsuz yanıt vermişti.

PUK politbüro üyesi Mala Bahtiyar'ın verdiği bilgiye göre şu anda Bağdat'ta bulunan Kürt heyeti, Bağdat'ın Kürtleri referandumu ertelemeye ikna edebilecek ne gibi önerileri olacağını görüşüyor.

Bağdat'la görüşmeler hakkında konuşan Bahtiyar, "Bağdat, referandumu ertelemeleri karşılığında Kürt bölgesine ne önerebilir?" dedi.

Reuters'a açıklama yapan Bahtiyar, hükümetin ekonomik alanda Kürtlerin içinde bulunduğu mali krizi aşmalarına yardım etmesi ve kendilerine olan borçlarını ödemesi gerektiğini söyledi.

Bahtiyar'ın hesaplamasına göre Bağdat hükümeti, kamu ihalelerini yüklenen müteahhitlere, kamu görevlilerine ve 7 aydır maaşlarını tam olarak alamayan Peşmerge güçlerine 10 ila 12 milyar dolar arasında borçlu durumda. Bu miktar, IKBY'nin yıllık bütçesine eşit.

'YENİ TARİH TESPİT ETMEDEN REFERANDUMU ERTELEMEYİ KABUL ETMİYORUZ'

Bahtiyar, siyasi alanda da Bağdat hükümetinin, Kerkük dahil uzlaşmazlık konusu olan bölgeler üzerindeki sorunları çözüme kavuşturmayı kabul etmesi gerektiğini söyledi.

Kürt heyetin Bağdat'ın önerilerini Kürt siyasi partilerine ileteceklerini ve önerilerin referandumu ertelemeye değer olup olmadığına karar verileceğini söyleyen Bahtiyar "Referandumu, karşılığında hiçbir şey almadan ve yeni bir tarih tespit etmeden ertelemeyi kabul etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

Kürtlerin 2014 yılında Türkiye'den geçen bir boru hattı üzerinden kendi petrolünü ihraç etmeye başlaması üzerine Bağdat hükümeti, bölgeye mali yardımı kesmişti.

(Kaynak: Sputnik)