Yorgo Kırbaki / Hürriyet

Kıbrıs sorununu çözümü amacıyla adadaki iki toplum arasındaki görüşmeler devam ederken, Atina şehir merkezinde Rum EOKA örgütünün anıtı dikildi.

EOKA anıtının açılışını, Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ve Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis birlikte yaptı.

Atina şehir merkezi yakınındaki Vasileos Aleksadru caddesi üzerinde bununa Santiago Parkı'na  dikilen heykele 'EOKA’nın 1955-1959 Kahraman Mücahitleri Anıtı' adı verildi.

Heykel, EOKA’nın İngilizlere karşı direnişini simgeliyor.

Heykeltraş Aristidis Patsoglu’nun eseri, parmak yerine EOKA’cı figürlerin bulunduğu bir elden oluşuyor. Avuç bölümü de geleceğe olan iyimserliği anlatıyor.

Rum lider Anastasiadis konuşmasında, Kıbrıs’ta bugünkü statükonun tehlikeli ve kabul edilmez olduğunu belirterek “Önümüzdeki yıllarda işgal altındaki Kıbrıs topraklarının Türkleştirilmesi gibi bir kabus, bir tehlike ile karşı karşıyayız” dedi.

1955 yılında Yunanistan ile birleşme (Enosis) amacıyla İngiltere’ye karşı direniş için Yunan General Yorgo Grivas tarafından kurulan silahlı EOKA örgütü, daha sonraki yıllarda Kıbrıslı Türkleri hedef aldı.


Rumlar, EOKA’nın İngilizlere karşı bir bağımsızlık örgütü olduğunu, adada Türklere karşı cinayetlerin, EOKA’nın 1971’de kurulan bir kolu olan EOKA-B tarafından işlendiğini savunuyor.

Rumlar EOKA ile EOKA-B ayırımı yapıyor.  Türkler ise EOKA ile EOKA-B ayırımı yapmadan, Türkleri imha planı 'Akritas'ı hazırlayan ve uygulamaya koyan örgütün kurulduğu günden beri 'Türk düşmanı' olduğu görüşünde.