Reuters’ın haberine göre ABD Savunma Bakanı Ash Carter, yaklaşık 200 kişilik özel gücün Irak hükümetiyle işbirliği çerçevesinde gönderileceğini, Iraklı güvenlik kuvvetleri  ve Kürt peşmerge güçlerini eğiteceğini söyledi.

ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi’ne konuşan Carter, “Bu özel harekat kuvvetleri zaman içerisinde operasyonlar gerçekleştirebilecek, esirleri kurtarabilecek, istihbarat toplayabilecek ve IŞİD liderlerini ele geçirebilecek” dedi.

Carter bu güçlerin aynı zamanda Suriye’de de tek taraflı operasyonlar yapabileceğini belirtti.

ABD askerlerini ‘riske etmeme’ hamlesinde geri adım

Böyle bir gücün kurulması, hem ABD ordusunun IŞİD üzerinde baskısını artırması hem de ABD Başkanı Barack Obama’nın nadiren yaptığı üzere ABD askerlerini riske sokması anlamına geliyor.

Yeni güç, daha önce ABD’nin desteklediği kara kuvvetlerini koordine etmesi için Suriye’ye gönderilen 50 kişilik ABD özel harekat kuvvetinden ayrı.

Irak hükümeti oylayacak

Irak Başbakanı Haydar Abadi’nin ofisinden yapılan açıklamada dış akseri yardımların memnuniyetle karşılandığı, fakat Irak hükümetinin ülkede herhangi bir yerde gerçekleştirilecek bir özel harekatı onaylaması gerektiği belirtildi.

Abadi yabancı kara kuvvetlerine Irak’ta ihtiyaç olmadığını söylese de bu özel harekat birimlerini kara kuvveti olarak ele alıp almadığı net değil.

İsimlerini vermek istemeyen ABD’li yetkililer Irak’a gönderilmesi planlanan özel güç için Carter duyuruyu yapmadan önce Irak hükümetiyle görüşüldüğünü ve anlaşmaya varıldığını söyledi.

Öncelikli hedef haline gelecek

Irak’ta önde gelen Şii milis gruplarından Kata’ib Hizbullah sözcüsü Cafer Hüseyini böylesi bir Amerikalı gücün kendi grupları için ‘öncelikli hedeflerden birisi’ haline geleceğini belirtti.

Hüseyini, “Onlarla daha önce savaştık ve savaşa devam etmeye de hazırız” dedi.