İsrail, İsviçreli uzmanların 2004 yılında hayatını kaybeden Filistin lideri Yaser Arafat’ın naaşını inceleyerek, zehirlenerek öldürülebilmiş olma iddiasını, gayrı ciddi bir inceleme olarak değerlendirdi.

Kudüs Post gazetesi, İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yigal Palmor'un, İsviçreli uzmanların ne Arafat'ın ofisinde inceleme yaptıklarını ne de Fransa'da kaldığı askeri hastaneyi inceleyebildiklerine dikkat çekerek, her şeyin belirsizliğini koruduğunu ifade etti. Palmor, "Kesin olan bir şey var ki o da uzmanların araştırmalarının büyük delikler açtığı. Üstelik de İsviçre peynirindekinden büyük delikler" dedi.

İsrail eski Başbakanı Ariel Şaron döneminde çalışan yetkililer de Yaser Arafat'ın zehirlenerek öldürülebilmiş olması iddiasını yalanladı. Şaron'un o dönemki başdanışmanı Dov Weissglass, internet sitesi ynet üzerinden yaptığı açıklamada, "Çok iyi biliyorum ki başbakanlıkta görev yaptığım sürece, Arafat'ı zehirlemek ya da herhangi bir zarar verme maksadı hiç olmadı" dedi.

Şaron'un bir diğer danışmanı Raanan Gissib ise her zaman İsrail'i suçlamanın çok kolay olduğunu ifade ederek, Arafat'ın ölümünün ardında Filistin cephesindeki bir iç çekişme olabileceğine dikkat çekti.

YÜZYILIN SUÇU

Yaser Arafat'ın eşi Süha Arafat, El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, bunun yüzyılın suçu olduğunu ifade etti. Ramallah'daki Filistin Özerk Yönetimi ise henüz konuya dair bir açıklama yapmadı.

Arafat'ın cesedi üzerinde yapılan araştırmada, normalinden 18 kat daha fazla radyoaktif polonyum 210 elementine rastlandığı açıklanmıştı. Uzmanlar, elde ettikleri sonuçlara dayanarak, Arafat'ın polonyum zehirlenmesinden hayatını kaybetmiş olabileceğini öne sürdüler.

© Deutsche Welle Türkçe