MURAT KUSEYRI - STOCKHOLM / ANF

İsveç Hükümetinin uyguladığı katı iltica politikasına karşı ilticacıların başlattıkları açlık grevleri giderek yaygınlaşıyor.

Umeå, Boden ve Holmsund illerinde Afgan ilticacılar açlık grevlerini sürdürürken, 3 Mayıs günü Gävle ilinde Afganistan’a iade edilmek istenen 8 çocuk açlık grevine başladı.

Yaşları 13 ila 17 arasında değişen 8 çocuğun başlattığı açlık grevine, İsveçli gençler birer günlük dönüşümlü açlık grevleri yaparak, okulu boykot ederek ve gösteriler yaparak destek veriyor.

Çocuklar Göçmen Dairesi’nin karşısında bulunan boş arazide başlattıkları açlık grevini soğuk hava koşullarına rağmen sürdürmede kararlı.

Açlık grevi yaptıkları araziye “İltica hakkı tanınana ya da ölene kadar açlık grevini sürdüreceğiz” pankartını asan çocuklardan üçü önceki gün fenalaştıkları için hastaneye kaldırıldı. Tedavi olmayı reddeden çocuklar açlık grevini açık arazide sürdürmeye devam ediyor.

Çocukların başlattığı açlık grevi İsveçli gençleri de harekete geçirdi. Çocukların İsveç’te kalmalarına izin verilmesi için bir imza kampanyası başlattılar. Afgan çocukların açlık grevine başladığı gün 30 civarında genç dayanışmak amacıyla bir gün açlık grevine gitti.

OKULU BOYKOT EDİP YÜRÜYÜŞ YAPTILAR

Dün de Vasa Okulunda eğitim gören orta okul öğrencileri dersleri boykot ederek bir protesto gösterisi düzenledi. Okuldan başlattıkları yürüyüşü Göçmen Dairesi önünde sonlandıran öğrenciler Afgan çocuklara İsveç’ta kalma izni verilmesini talep eden sloganlar attı.

Tüm tepkilere karşın Hükümet ve Göçmen Dairesi yetkilileri geri adım atmaya yanaşmıyor. Daha önce ilticacılara yönelik ırkçı nitelikteki demeçleri nedeniyle büyük tepki toplayan ve istifa etmesi istenen Göçmen Bakanı Tobias Billström çocukları ziyaret etti. Çocukların çok zor durumda kalmalarını anladığını ve insani açıdan etkilendiğini öne süren Billström, “Ama bu konuda ne girişimde bulunabilir ne de yorum yapabilirim. Görüş birliğine varmış bir parlamentonun belirlediği iltica politikasına saygım var” dedi. Muhalefet partilerinden ve toplumdan gelen eleştirileri ve tepkileri görmezden gelen Billström “Göçmen Dairesi yetkililerine diyalog kurararak çocukları açlık grevinden vazgeçmeye ikna etmeleri “ talimatını da verdiğini söyledi.

İLTİCA HAKKI YA DA ÖLÜM

Tamamı İsveç’e yalnız gelen ve İsveç’te yakınları olmayan eylemci çocuklar Göçmen Bakanına tepkili. Küçük kız kardeşi intihar girişimde bulunduğu için hastanede tedavi gören 17 yaşındaki Afsun Mohebat annesinin Talibanlar tarafından öldürüldüğünü, kendilerinin öldürülebilecekleri korkusuyla Afganistan’a dönmek istemediklerini söylüyor. Mohebat “Afganistan’da taşlanıp öldürülmektense burada kalıp ölmek daha iyi” diyor ve üzerinde “İltica hakkı tanınana ya da ölene kadar açlık grevini sürdüreceğiz” pankartını işaret ediyor.