Uluslararası Af Örgütü Türkiye’de yarım milyona yakın kişinin bölge il ve ilçelerindeki sokağa çıkma yasağı ve operasyonlar nedeniyle zorla yerlerinden edildiğini açıkladı.

Gazete Karınca’nın haberine göre, Af Örgütü’nün “Yerinden Edilmiş ve Mülksüzleştirilmiş: Sur Sakinlerinin Evlerine Geri Dönme Hakkı” başlıklı raporunda, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yerinden edilmiş kişilerle yapılan görüşmelere yer verildi.

Örgüt raporunda Sur ve güneydoğudaki diğer ilçelerde yerlerinden edilen sakinlerin evlerine dönmelerini sağlamak için Türkiye’yi harekete geçmeye çağırdı.
 
Raporda Sur sakinlerinin, ‘güvenliği sağlamak’ adına kasıtlı bir şekilde yerinden etme politikası neticesinde altyapı ve nüfus transferleri yapılarak ve kentsel alanların imha edilip yeniden inşa edilmesi sonucu yerinden edildiğine vurgu yapıldı.
 
Raporda, sokağa çıkma yasağı operasyonları sırasında en az 368 silahsız kent sakini de dahil olmak üzere yaklaşık 2 bin 360 kişinin öldüğünü aktarıldı.
 
Uluslararası Af Örgütü, yerinden olmuş kişilerin haklarına erişim eksikliğine değinerek, Türkiye’yi şartları oluşturarak yerinden olmuş halkları evlerine geri döndürme görevini yapmaya çağırdı.
 
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.