Avrupa Birliği ile İsrail arasında yeni bir kriz çıktı.

Birlik, İsrail’le yapacağı anlaşmalarda ve kullandıracağı fonlarda 1967 öncesi sınırlarında kullanımı şartını getiren bir yönetmelik yayınladı.

Avrupa Komisyonu Sözcüsü Maja Kocijancic yaptığı açıklamada Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerinin kanunsuzluğuna dikkat çekti.

Kocijancic, “Konuyu takip edenler için bu uzun zamandır devam eden AB pozisyonu ile ilgili. Yahudi yerleşimleri uluslararası kanunlara göre yasadışıdır. Aynı zamanda daha önce belirttiğim gibi Avrupa Birliği İsrail’in işgal ettiği topraklardaki hakimiyetini tanımamaktadır.” şeklinde konuştu.

İsrail hükümetinden ise Avrupa Birliği’nin aldığı karara tepki gecikmedi. İsrailli Bakan Silvan Şalom, “Avrupalılar bir kez daha büyük bir hata yapıyor. Her zaman barış sürecinde anahtar rol oynamak istiyorlar ama bir kez daha bize anahtar rol üstlenemeyeceklerini gösteriyorlar çünkü İsrail-Filistin anlaşmazlığında dengeyi sağlayamıyorlar.” dedi.

İsrail uluslararası toplum tarafından tepki çeken işgal topraklarındaki yayılımından geri adım atmıyor. Tel Aviv yönetimi daha geçen ay Doğu Kudüs’te 69 yeni inşaata onay verdi.

Bu yerleşimlerden Har Homa’da yaşayan Rachel Marciano konuyla ilgili “Ben İsrail ile yerleşimler arasında bir farklılık olacağını düşünmüyorum. Bence orada yaşayan Yahudiler ile bizim aramızda bir fark yok. Hepimiz İsrailliyiz. Bu yüzden aramızda bir fark olması gerektiğini düşünmüyorum.” şeklinde konuştu.

İsrail’in Batı Şeria ve Kudüs’te 1967’den bu yana işgal ettiği topraklarda kurduğu yerleşimlerde 1 milyondan fazla Yahudi yaşıyor. Avrupa Birliği’nin aldığı karar ise gelecek yıldan itibaren geçerli olacak. (euronews)