ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) Türkiye’nin Afrin’e operasyon düzenleme kararıyla ilgili yeni bir açıklama geldi.

Pentagon sözcüsü Binbaşı Adrian Rankine-Galloway, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, “Tek taraflı operasyonlarını Türk hükümetine sormanızı öneririm. ABD önderliğindeki koalisyonun Afrin’de süren bir harekatı yok çünkü IŞİD’e yönelik askeri operasyonlarına odaklanmış durumda” dedi.

Galloway, “Tüm tarafları gerilimi daha da tırmandırmaktan uzak durmaya ve ortak tehdit olan IŞİD’i mağlup etmeye odaklanmaya çağırıyoruz. IŞİD’le mücadele operasyonlarında vazgeçilmez ortağımız olan Suriye Demokratik Güçleri’ne desteğimizle ilgili NATO müttefikimiz Türklerle yakın işbirliği içindeyiz. Bu iletişim, kıdemli hükümet yetkililerinden, Suriye’de sahadaki komutanlara kadar birçok seviyede devam etmektedir. Ancak görüşmelerin içerini paylaşamam” diye konuştu.

Pentagon sözcüsü Türkiye’nin, ABD’nin yabancı terör örgütü olarak tanımladığı PKK ile ilgili güvenlik endişelerini anladıklarını da belirtti ve “ABD, PKK’ya herhangi bir destek sağlamıyor” ifadelerini kullandı.

Açıklamada, “Askeri operasyonun bölgesel istikrara, Suriye’nin istikrarına ve Türkiye’nin sınır güvenliği konusundaki kaygılarına hizmet edeceğini düşünmüyoruz” ifadesini kullandı.

Öte yandan, Reuters’ın haberine göre Washington’da gazetecilere konuşan ve ismi açıklanmayan yetkili, Türkiye’nin operasyonu konusunda sınırlı bilgisi olduğunu söyledikten sonra şu eklemeyi yaptı: “Bu ilk haberlerde görülen türden tehditlerin ve faaliyetlerin bu konularda herhangi bir ilerleme kaydetmemizi sağlayacağını düşünmüyoruz. Bunlar istikrarsızlık yaratıyor"

Daha önce ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert, olası Afrin operasyonu için "Türkiye'yi böyle bir adım atmamaya çağırıyoruz" demişti.

BAKAN CANİKLİ 'OPERASYON YAPILACAK' DEDİ

Bugün A Haber canlı yayınında soruları yanıtlayan Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli operasyonun yapılacağını söyledi.

Bakan Canikli, "Muhtemel kayıplarımızın da en aza indirilmesi için gerekli tüm şartların olgunlaştırılması gerekiyor. Bu hassasiyetimizi harekâtın her aşamasında uygulamaya geçireceğiz. Türkiye'ye yönelik tehdit seviyesi her geçen gün yükseliyor. Bu harekât yapılacak, terörle mücadele gerçekleştirilecek" dedi.

Kaynak: Hürriyet