ABD'de bazı eyaletler idam yöntemlerini tartışmaya açtı. 'Öldürücü ilaç sıkıntısı ve etkisi' üzerindeki şüpheler, kanun yapıcılarını uzun süredir terk edilmiş yöntemlere yeniden bakmaya yönlendirdi.

Öldürücü enjeksiyon ilaçlarının az bulunması ve etkileri konusunda yeni soru işaretlerinin ortaya çıkması, ölüm cezası uygulanan bazı eyaletlerde kanun yapıcıları geçmişte uygulanan korkunç uygulamaları geri getirmeyi tartışmaya açtı. Bu uygulamalar arasında kuşuna dizme, elektrikle idam ve gaz odaları da var.

Eyaletlerin çoğunluğu bir kuşak önce bu idam yöntemlerini zalimce olduğuna karar vererek terk etti. Ama bazı seçilmiş yetkililer, öldürücü ilaç sıkıntısı ve bu ilaçlar üzerinde son yasal zorluklar nedeniyle başka yolların denenmesini istiyor.

Missouri eyaletinin Cumhuriyetçi temsilcisi Rick Brattin bu ay idam için kurşuna dizme seçeneğini önererek "Bu 1850'lere veya vahşi batıya veya onun gibi şeye geri dönme girişimi değil" dedi. Brattin "Sadece bir sorunu önceden görüyorum ve eyaletimize çok daha ekonomik olacak çok daha insancıl bir çözüm getirmeye çalışıyorum" dedi.

Brattin enjekte edilen ilaçlar üzerindeki soru işaretlerinin mahkeme sonunda emin olunduğunu, idamların ertelenmesine ve eyaletleri alternetif yöntemlerin denenmesine zorladığını söyledi. Bunun adil olmadığını söyleyen Cumhuriyetçi temsilci, milletvekili ve yargıçların idam yöntemlerini tartışırken, kurban yakınlarının adaleti görmek için yıllarca, hatta on yıllarca beklediğini söyledi.

Brattin gibi bir Wvoming milletvekili bu ay bir kanun tasarısı sunarak kurşuna dizilmenin yeniden uygulanmasını istedi. Missouri başsavcısı ve bir eyalet milletvekili eyalet gaz odasının yeniden inşası fikrini ortaya attı. Ve bir Virginia parlamenteri, öldürücü ilaç olmadığı durumda elektrikle idamın bir seçenek olarak gündeme gelmesini istedi.

Eğer benimsenirse, bu önlemler mahkumların asıldığı, elektrikle öldürüldüğü veya kurşuna dizildiği günlere geri dönülmesi anlamına gelebilir.

Eyaletler 1980'lerde öldürücü ilaç enjekte etmeye başladı. ABD'de 1999'da 98 idam ile doruk noktasına çıkan ölüm cezası uygulaması geçen yıl 38'e düştü. Bazı eyaletler idamı tamamen bıraktı; birçoğunda davalar mahkemelerde bloke oldu. Bu eyaletlerde idamı uygulamak zorlaştı çünkü ilaç sıkıntısı ve etkisi konusunda şüpheler arttı.

Geçen yıllarda Avrupa ilaç üreticisi mahkumlar için öldürücü kimyasalların satışını durdurdu çünkü ürünlerinin öldürme için kullanılmasını istemiyorlar.

İlaçların etkisi konusunda da şüpheler arttı. Son iki idamda bu endişeler daha da tartışılır hale geldi. Ohio'da Dennis McGuire'nin geçen haftaki idamında ölümü 26 dakika sürdü.. 9 Ocak'ta Oklahomalı mahkum Michael Lee Wilson ilaç verildikten sonra "Tüm vücudum yanıyor gibi hissediyorum" dediği duyuldu. (Cumhuriyet)