Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Güney Dakota Eyaleti Temsilciler Meclisi, Ermeni Soykırımı’na ilişkin sunulan tasarıyı oy çokluğuyla kabul etti.  

28 çağrıcı tarafından Güney Dakota Temsilciler Meclisi’ne sunulan ve dün yapılan oylamada, 51 kabul ve 17 ret oyu ile kabul edilen tasarıyla, ABD’de Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıyan eyalet sayısı 43’e yükseldi.

ABD’de yayımlanan Asbarez gazetesinin haberine göre, 1915 Soykırımı’nın inkârının açık bir dille kınandığı tasarıda, okullarda Ermeni Soykırımı konusunda eğitim verilmesinin teşvik edilmesi yönünde çağrıda bulunuldu. Tasarıda ayrıca, Rum ve Süryani soykırımlarının da incelendiği kaydedildi.

Tasarıda, Güney Dakota’nın 2015 yılını, “1915-1923 tarihleri arasında gerçekleştirilen Ermeni Soykırımı’nın başlangıcının yüzüncü yıldönümü” olarak tanıdığı belirtildi.

Tasarıda, ABD Kongresi ve ABD Başkanı Barack Obama’ya çağrıda bulunularak, kendi tarihi yurtlarında vahşi uygulamalara maruz kalan Ermeni, Rum ve diğer Hristiyanların uğradığı soykırım konusunda tarihsel gerçeğin resmen tanınması, bir kez daha teyit edilmesi, adil, istikrarlı ve sağlam bir şekilde Ermeni-Türk ilişkilerinin tesis edilmesi için çalışılması talep edildi.

Temsilciler Meclisi üyesi Steve Hickey tarafından kaleme alınan ve kabul edilen tasarıda ayrıca, Türkiye’ye soykırım gerçeğiyle yüzleşme çağrısında bulunulurken, adil çözüm yönünde çaba sarf etmesi tavsiye edildi.