Pekin Belediyesi’den yapılan açıklamada, hava kirliliğinin Salı ve Çarşamba günleri çok daha artacağı, bu yüzden verilen kırmızı alarmın yerel saatle Salı günü sabah 07.00’den başlayıp, 10 Aralık Çarşamba günü 00.00’a kadar devam edeceği bildirildi.

Yetkililer, Pekin’de hava kirliliğini azaltmak için bazı önlemler alacaklarını açıkladı.

BAZI ARAÇLAR YARIN TRAFİĞE ÇIKAMAYACAK
Alınan önlemler kapsamında ise ilk olarak şehir genelinde trafikte tek-çift plaka uygulaması yapılacak. Plakasında sonu tek rakamla biten araçlar, yarın trafiğe çıkamayacak. Buna ek olarak, kamuya ait araçların yüzde 30’ün trafiğe çıkamayacak. Ayrıca, anaokulu, ilk ve ortaokullarda eğitime ara verilmesi tavsiyesinde bulunulurken, bu okullarda açık hava aktiviteleri yasaklandı.

Alınan önlemler arasında ayrıca çevreyi kirlettiği tespit edilen fabrikalar kapatılacak, ağır tonajlı araçların trafiğe çıkışı yasaklanacak, bazı inşaat çalışmaları da geçici olarak askıya alınacak.

MECBUR KALINMADIKÇA DIŞARI ÇIKILMASIN

Yetkililer, halkın mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaları ve dışarıda maskeyle dolaşmaları tavsiyesinde bulunuyor.
Çin’de hava kirliliği için mavi, sarı, turuncu ve kırmızı alarm seviyeleri bulunuyor.

Önceki günlerde Pekin’de havadaki metreküp başına düşen zararlı partikül oranını ölçen PM2,5 değeri, 1000’e yaklaşmış ve bu durum, yetkilileri zor durumda bırakmıştı. Dünya Sağlık Örgütü’nün hava kirliliğinde kabul ettiği güvenilir sağlıklı PM2,5 değeri ise 25.