Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Batman ili Sason ilçesi dağlarında yetişen Ters Lalenin korunması için mücadele başlattığını açıkladı. Ters lale, daha önce iddianamede örgüt üyeliğine delil olarak gösterilmişti.

Dünyada nesli tehlike altında olan ters lale (Fritillaria Imperiaris) Anadolu'da "Ağlayan Gelin" adıyla biliniyor.

Eroğlu, kaçak yollarla Avrupa ülkelerinde satıldığı, kozmetik veya ilaç sanayinde kullanıldığı yönündeki ihbar üzerine biyokaçakçılara karşı mücadele başlattıklarını açıkladı.

Dikkat çekici güzelliğe sahip lalenin çiçeğinin yanı sıra aromatik yağ içeren yaprakları da kullanıyor. Ters lalenin toplanma­sı, bir yerden başka bir yere nakli yasak; cezası 32 bin liradan başlıyor.

"TÜRKİYE'DE 43 TÜRÜ VAR"


Eroğlu'nun verdiği bilgilere göre, ters lalenin en fazla görüldüğü ülke Türkiye.
“Ters la­lenin gen merkezi Batman olduğu halde kaçak yollarla Avrupa ül­kelerinde satılmaya çalışılıyor. Koz­metik ve ilaç sanayinde kullanılan Ters Lale süs bitkisi olarak da değerlendiriliyor.

"Dünyada bir benzeri daha bulunmayan ve Hakkari, Van, Bitlis, Erzurum, Batman illerinde doğal olarak yetişen Ters Laleler özel­likle 1.400 – 2.500 rakımında ve belirli yerlerde görülüyor. 167 türü bulunan Ters Lale çeşidi­nin en fazla görüldüğü ülke Türkiye olarak bi­liniyor.Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de 43 türü bulunan Ters Lalelerin 20’si endemik türdür.”

"TERS LALEYİ SİMGE OLARAK KULLANMIŞLAR"

Ters lale, iddianameye delil olarak girmesiyle de daha önce gündeme gelmişti.
Örgüt üyeliğiyle suçlanan Dicle üniversitesi Fizik Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Azime Şahin'in iddianamesinde ters lale ile çekildiği fotoğraf deliller arasındaydı.

"Fotoğrafın içinde dünyada sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştiği bilinen 'ters lale' çiçeği anlaşılmıştır. Ters lalenin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kırsal alanda yetiştiği bilinmektedir. Daha önceki tarihlerde yapılan operasyonlarda ve arazi tarama arama işlemlerinde terör örgütü PKK'ya ait ele geçirilen fotoğraflarda bayan terör örgütü mensuplarının ters lale ile çekilmiş birçok fotoğrafları görülmüştür. Bu ters laleyi sanki kendilerinin simgesi olarak kullanmışlardır." (BİANET)