Dersim’in doğa harikası Munzur Vadisi Millî Parkı’na yapılması planlanan üç HES inşaatı için acele kamulaştırma kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Resmi Gazete’de yer alan bilgiye göre HES santrallarının yapımı amacıyla belirlenen yer ile ada ve parsellerin Hazine adına tescil edilmek üzere Maliye Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılması kararının Bakanlar Kurulu tarafından karar altına alındığı ifade edildi.

Munzur Vadisi Milli Parkı’nda inşa edilmesi halinde büyük bir yıkıma neden olacak Konaktepe Barajı, Konaktepe HES-1 ve Konaktepe HES-2’nin yapımı 2011 yılında Danıştay’ın verdiği durdurma kararına rağmen devam etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Munzur Vadisi Milli Parkı sınırları içerisinde inşa edilmesi planlanan üç HES projesini geçen yıl şubat ayında onayladı.

Munzur Vadisi Millî Parkı, Dersim-Ovacık arasında uzanan Munzur Vadisi’nde, 42 bin hektarlık bir alan 1971 yılında Milli Park olarak ilan edildi. Bu bölgenin milli park olarak ilan edilmesinde etken olan başlıca veriler, başta akarsu kaynakları ve gözeler olmak üzere zengin doğal veriler, endemik bitki türleri ve yöreye özgü hayvan türleri ile zenginleşen bitki örtüsü ve yaban hayvan varlığıdır.

Munzur Çayı üzerinde yapımına başlanan ve planlanan barajlar, HES inşaatları hem Milli Park için hem kentte yaşayan insanlar için büyük bir tehlike oluşturuyor.

"HUKUKSUZLUKTA ISRAR EDİLMESİN"

Tunceli Barosu avukatlarından Barış Yıldırım söz konusu acele kamulaştırma kararlarının hukuksuz olduğunu savundu. Yıldırım şu ifadeleri kullandı: “Bu kararın hukuki bir dayanağı yok. Danıştay İdare Dava Daireler Kurulu ve Danıştay 10. Dairesi’nin iki kararı var. Bu kararlarda ÇED süreci tamamlanmadan idari kararlar alınamayacağı yazılıydı. Buna rağmen inşaat girişimleri başladı. Biz o girişimleri de mahkemeye taşıdık ve o dava devam ediyor. Süreç devam ederken acele kamulaştırma kararı alınması hukuksuzluktur. Munzur’u korumada kararlıyız. Hukuksuzlukta ısrar edilmesin.”