Rusya, Pechora Denizi'ndeki petrol arama platformuna karşı yaptıkları protesto nedeniyle gözaltına aldığı 'Arctic 30' grubundan 2 kişiye daha kefaletle serbest kalma imkanı sundu. Kefaletle serbest kalacakları açıklanan Greenpeace üyelerinin sayısı 16'ya çıkarken, Türk eylemci Gizem Akhan'ın durumu belirsizliğini koruyor.

Rusya'nın Pechora Denizi'nde 30 Eylül tarihinde gerçekleştirdikleri protesto eylemi nedeniyle gözaltına alınan ve Rus savcılar tarafından 'holiganlıkla' suçlanan Greenpeace'in Arctic 30 grubu üyelerinden ikisine daha serbest kalma şansı tanındı.

St. Petersburg kentindeki bir mahkeme, iki İngiliz vatandaşı Alexandra Harris ve Kieron Harris'e 2 milyon ruble (70 bin dolar) kefalet ödenmesi halinde serbest kalma şansı tanıdı.

Arctic 30 grubuna ait geminin kaptanı Peter Wilcox'a dün kelafetle serbest kalma opsiyonu sunulurken, Türk Gizem Akhan dahil diğer 16 üyenin ifadeleri bugün ve yarın alınacak.

Gözaltındaki aktivistlerin tutukluluk süreleri 24 Kasım'da sona erecek. Gizem Akhan ile halen gözaltında tutulan üyelerin kaderi birkaç gün içinde beli olacak.

KEFALETLER ÖDENMEYE BAŞLANDI


Mahkeme, 59 yaşındaki Avustralyalı aktivist Collin Russell için kelafet seçeneğini reddederken, Russell ve diğer üyelerin Şubat ayında mahkemeye çıkarılması bekleniyor.

Greenpeace, kefalet hakkı sunulan üyelerden 9'u için gerekli ödemenin yapıldığını ve St. Petersburg'daki otellerde yer ayırtıldığını açıkladı. (ntvmsnbc)