Mezopotamya Ekoloji Hareketi öncülüğünde Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde HES'leri protesto etmek ve HES'lerin yarattığı tahribatlara dikkat çekmek amacıyla bir günlük çadır eylemi gerçekleştirilecek. Konuya ilişkin Mimarlar Odası'nda düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Diyarbakır Ekoloji Meclisi'nden Çilem Akkaya, çatışmalı sürecin sona ermesi yönündeki çabaların olduğu bir dönemde güvenlik barajları ve HES'lerin inşaatına devam edildiğine dikkat çekti.

‘AMAÇ YALNIZCA ELEKTRİK ÜRETMEK DEĞİL’

HES’lerler amaçlanın yalnızca elektrik üretimi olmadığını belirten Akkaya, “Kürdistan’da ve Anadolu’nun birçok bölgesinde hidro elektrik santrallerinin yapımına hızlı bir şekilde devam edilmektedir. HES’lerin resmi yapım nedeni elektrik üretimi olarak açıklansa da biliniyor ki şuanda Türkiye’de yapımı devam eden tüm HES’lerin inşaatı tamamlandığında bile elde edilecek elektrik miktarı tüm Türkiye’deki elektrik üretiminin yüzde 7’si kadardır. Bu orandan da anlaşıldığı üzere HES’lerle amaçlanan yalnızca elektrik üretimi değildir. Gözlerini derelerimize, nehirlerimize, su kaynaklarımıza diken şirketler daha fazla zenginleşmek ve iktidar da bu HES'lerle yaşadığımız topraklarda iktidarlarını pekiştirmek istemektedir” dedi.

DOĞANIN SU HAKKI

Akarsular üzerinde yapılan baraj ve santrallerle iktidarların sadece insanlara zarar vermekle kalmadığını, aynı zamanda doğanın su hakkının da gasp edildiğine işaret edilen açıklamada, bu kapsamda HES'leri protesto etmek amacıyla 28 Mart'ta doğanın su hakkını dillendirmek amacıyla bir günlük kamp kurulacağı kaydedildi. Kulp ilçesinde bulunan Pasur Çayı kenarında kurulacak olan kampta, HES'lerin yarattığı tahribatlara ilişkin forum ve panel düzenlenecek. (ANF)