Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Artvin’in Hopa İlçesi’nde geçen yıl düzenlenen mitingi öncesi çıkan olaylar sırasında hayatını kaybeden emekli öğretmen Metin Lokumcu anısına gerçekleştirilen kampta, bölgede yapımı süren hidroelektrik santrallere dikkat çekildi. 

Ayder Yaylası Galer Düzü mevkiinde kurulan Gençlik Kampı'na, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde öğrenim gören yaklaşık 200 öğrenci katıldı. 25 Ağustos-2 Eylül tarihleri arasındaki kamp, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Artvin’in Hopa İlçesi’nde geçen yıl düzenlenen mitingi öncesi çıkan olaylar sırasında hayatını kaybeden emekli öğretmen Metin Lokumcu anısına gerçekleştirildi. Bölgede yapımı süren hidroelektrik santrallere dikkatin çekildiği kampta öğrenciler, doğa gezileri, söyleşiler, turnuvalar, atölyeler gibi birçok etkinlik gerçekleştirdi.

"YAŞAM ALANLARINA MÜDAHALE EDİLEN HALK GÖÇE ZORLANIYOR"
Kamp koordinatörü Pınar Ünal, bu yıl Metin Lokumcu anısına yaptıkları kamp ile Karadeniz bölgesindeki halkın HES’lere karşı verdiği yaşam mücadelesine destek olmaya çalıştıklarını belirterek şunları söyledi:

“Bölgedeki HES’lerin Karadeniz insanının kültürüne müdahale olduğunu biliyoruz. Yaşam alanlarına müdahale edilen halk göçe zorlanıyor. 'HES’lerin enerji ihtiyacı kimin enerji ihtiyacıdır' diye soruyoruz. Bizim ihtiyacımız değil. Bu enerji, egemenlerin ihtiyacıdır. Burada bunu işlemeye çalıştık. Üniversite toplulukları döndüklerinde buradaki mücadeleyi üniversitelerine ve metropollere aktaracaklar. Asıl mücadele orada başlayacak."

Kamp koordinatörlerinden Cemre Can Aşlamacı da, öğrencileri yeniden tanımlamak gibi bir kaygıları olduğunu belirterek, “Füze kalkanı ve savaşa karşı Malatya’ya gittik. Sonrasında 1 Mayıs'ta öğrenci korteji kurduk. Bugün de gençlik kamplarında HES’lere karşı öğrencileri organize ediyoruz. Öğrenci hareketinde bir ufuk yaratmaya çalışıyoruz. Öğrenciyi yeniden tanımlamak ve öğrenciyi toplumsal gündemin öznesi haline getirmek açısından bir ufuktur" şeklinde konuştu.

Kamp programlarını tamamlayan, Kürtçe ve Lazca türküler eşliğinde halay çekerek horon oynayan öğrenciler, "YÖK, Polis, medya, bu abluka dağıtılacak", "Dereler özgürdür, özgür akacak" ve "Hepimiz Hopalıyız, hepimiz eşkıyayız" sloganları attıktan sonra Ayder Yaylası’ndan ayrıldı.