Dersim’in Nazımiye ilçesine bağlı Dallıbahçe köyünde bulunan Ilısu mezrasında yapılan Pembelik Barajı nedeniyle köyleri su altında kalan ve ulaşım yolları kesilen Arduç ailesi, şirketin ve valiliğin söz verilen köprüyü bir an önce yapmasını istiyor.

Arduç, “Verilen sözlerin yerine getirilmesini talep ediyorum. Umarım bu sözler yerine getirilir ve bir yerlere rahat rahat gidebiliriz” dedi.

Kemal Özer’in Evrensel’de yer alan haberine göre, geçtiğimiz yıl temmuz ayında köprü talebiyle açlık grevi başlatan aile, eylemin 10. gününde Dersim Valiliğinin köprü sözü vermesi üzerine eyleme son vermişti.

Aradan geçen zamana rağmen köprü yapılmadığını ve büyük mağduriyet yaşadıklarını söyleyen aile, barajlara milyonlar harcayanların bir köprü yapmamasına isyan ediyor.

Darenhes Üretim AŞ tarafından kaçak bir şekilde yapıldığı belirtilen barajın ardından adeta bulundukları yere hapsolan ve belediyenin sağladığı bot dışında hiçbir ulaşım araçları olmayan aileden Ayhan Arduç, 2 yıl önce yaptıkları ruhsatlı evin yapılan baraj nedeniyle ulaşım yollarının kapandığını söyledi. Valiye ve vali yardımcısına köprüyü bir an önce yapmaları çağrısında bulunan Arduç, “90’lı yıllarda yakılan köyler nedeniyle insanlar göç ettirildi. 2008’de burada evimizi yapmaya başladık. Kendi toprağımız, tapulu malımız” dedi.

‘DERSİM BELEDİYESİ YARDIMCI OLDU’

Sorunlarının bir an önce çözülmesini isteyen Arduç, “Verilen sözlerin yerine getirilmesini talep ediyorum. Umarım bu sözler yerine getirilir ve bir yerlere rahat rahat gidebiliriz” dedi. 2 yıllık süre boyunca kendilerine sadece Dersim Belediyesinin yardım ettiğini söyleyen Arduç, nehrin karşısına geçişler için belediyenin bot gönderdiğini söyledi.

HASTANEYE DAHİ GİDEMEDİK

Adile Arduç da boşaltılan köylerine dönerek ruhsat alıp ev yaptıktan sonra baraj inşa edildiğini ve yollarının kapandığını söyledi. Göç ettirilmek istendiklerini ancak daha önce açlık greviyle direndiklerini, bu direnişin ardından da Valilikten köprü sözü aldıklarını belirten Arduç, Dersim Belediyesi tarafından gönderilen botlarla baraj suyu üzerinden köye geçtiklerini söyledi.

Kış aylarında suyun buz tutması ile birlikte büyük sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Arduç, “Kış ayında engelli olan eşim rahatsızlandı. Hastaneye dahi götüremedik. Kendi başımızın çaresine baktık. Yazın topladığımız erzaklarla gıda ihtiyaçlarımızı karşıladık” dedi. Artık köprünün yapılmasını isteyen Arduç, yaşadıkları mağduriyete son verilmesini istedi.

KÖYÜMÜZÜ BIRAKMAYACAĞIZ

Valilik tarafından verilen sözün ardından grevi sonlandırdıklarını söyleyen Arduç, “Bir yıl geçti halen köprü yapılmadı. Bu çektiklerimiz insanlık ayıbıdır. Barajlar için milyarlar harcıyorlar. Bir köprü mü yapamıyorlar? Bunların amacı köylerimizi boşaltmaktır. Ama biz köyümüzü bırakmayacağız” dedi.

Arduç “Bizi buralardan çıkarmak için çaba sarf ettiklerini biliyoruz. Ama biz buralardan gitmedik. Burada kalmaya ve direnmeye devam edeceğiz. Bir kısım köylülerimizin emeği su altında kaldı. Yoksulluk nedeniyle başka yerlere göç ettiler. Biz bu yaşananları nasıl unutacağız? Bu yapılanlar insanlık dışıdır. Vali artık verdiği sözü yerine getirsin. Çektiğimiz bu zulüm son bulsun” dedi.

Dersim Belediyesi Eş Başkan Yardımcısı İbrahim Kasum ise daha önce Arduç ailesinin direnişine Dersim halkı olarak pek yardımcı olamadık. Yeteri duyarlılığı sergileyemedik fakat şimdi eskiyen botlarının yerine yenisini getirdik. Daha önce de sıkıntıları için defalarca ziyarette bulunduk” dedi.