ERZURUM’un Tortum İlçesi’ne bağlı Bağbaşı Beldesi Ödük Vadisi’nde yapılmak istenilen Hidroelektrik Santrali’ne (HES) tepki gösteren bir grup ile güvenlik kuvvetleri arasında arbede çıktı.

Köylüler bir kez daha iş makinalarının çalışmasına izin vermedi. Olaylardan sonra Bağbaşı Belediye Başkanı Karabey Eroğlu, AK Parti'den istifa ettiğini açıkladı.

HES inşatının yapılmak istenen bölgeye çok sayıda jandarma, polis ve özel güvenlik görevlisinin geldiğini gören Bağbaşı Beldesi’nde oturan bir grup, çalışmaların başlayacağı gerekçesiyle eylem düzenledi. Kadın, erkek ve çocuk olmak üzere yaklaşık 200 kişi, iş makinaları önünde oturarak çalışmaya izin vermedi. Polisin müdahalesi ile vadiden tepelere çıkanlar, kendilerini buradan da indirmek isteyen güvenlik görevlilerine karşı koydu.

Belde sakinlerinden Celal İnci, polisle tartışırken bacak arasına yediği sert darbe ile yaralandı. Kadınlar eşlerine sert davranan güvenlik güçlerine bağırdı. Jandama olaya karışan kişilerin görüntülerini video kameraya çekti.

Son bir ay içinde 3 kez çalışmaları engelleyen Bağbaşı belde sakinleri, bir kez daha iş makinelerinin çalışmasına izin vermedi. İş makineleri önünde bekleyen grupta bulunanlar eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.

"TEYZELER GİBİ OTURUP ÇALIŞMAYI ENGELLERSENİZ SUÇTUR"

Bağbaşı Beldesi’nde sabah çıkan arbede ardından megafonla konuşan Tortum İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Onur Küçük, herkesi sakin olmaya çağırdı. Hiçbir şekilde halkla karşı karşıya gelmek istemediklerini vurgulayan Yüzbaşı Onur Küçük, "Defalarca buraya geldik. Geçen hafta içerisinde belediye başkanı, muhtarlar, siyasi parti temsilcilerileriyle birlikte valilikte toplandık. HES projesiyle ilgili taleplerinizi görüştük. Suyunuz tamamen kesilmeyecek. Geçtiğimiz eylemlerde kolluk kuvvetleriyle ve fima çalışanlarıyla karşı karşıya gelenler için gerekli işlem başlatıldı. Umuyoruz ki aynı duruma düşmezsiniz. İş makinesini çalıştıracağız. İkazlarımızı yerine getırmesseniz zor kullanmak durumunda kalacağız ve haklarında adli işlem başlatılacak. Sıze tavsiyem eyleminizi direnerek değil, protesto ederek, konuşarak yapmanızdır. Bazı şahıslar oturma eylemini kanuni hak olarak düşünüyor. Eğer bu teyzeler gibi oturup çalışmayı engellerseniz bu suçtur" diye konuştu.

"ALLAHU EKBER" DİYEREK KARŞI KOYDULAR, POLİS BİBER GAZI SIKTI

Komutanın uyarılarından sonra iş makinesi çalıştırıldı. Bunu gören eyleciler, "Allah-u Ekber" diyerek karşı koydu. Yüzbaşı Küçük’ün "Eğer dağılmazsanız zor kullanacağız" demesi üzerine Çevik Kuvvet Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, kalkanlarıyla halkı püskürtüp biber gazı sıktı. Grupta bulunan bazı kişiler güvenlik kuvvetlerine taş attı. Bu sırada güvenlik kuvvetleriyle köylüler birbirine girdi. Eylemcilerden 60 yaşındaki Naciye Elmacı iş makinesi önünde bayıldı. İlk olarak ’Öldü’ sanılan kadın için arbede daha çıktı. Daha sonra yaşadığı anlaşılınca jandarma sedyeyle hastaneye kaldırmak istedi. Ancak evli olan kızı Esma Keleş yüzünü örttüğü annesinin başına oturarak, "Ölsem de vermem annemi. Bu yol onun mezarı olacak. Annem burada ölür de sedyeye bindirmelerine izin vermem" dedi.
Bu nedenle köylüler de tepki gösterdi ama yaşlı kadın ambulansla Uzundere Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Bu arada gözaltılar başladı. Jandarma Erdem Bingöl isimli genci gözaltına almak isterken annesi Binnaz ve kız kardeşi Elif Bingöl sinir krizi geçirdi. Baba İhsan Bingöl jandarmanın önüne geçerek "Oğlumu götürmeyin kulunuz köleniz olayım" diye yalvardı. Erdem Bingöl, köylülerin tepki göstermesi üzerine jandarma tarafından serbest bırakıldı. Olaylardan güvenlik kuvvetleri Bağbaşı’ndan ayrıldı. Bu gelişmeler üzerine köylüler de evlerine gitti. Olaylar sırasında camları kırılan iş makineleri durdu.

BELEDİYE BAŞKANI AK PARTİDEN İSTİFA ETTİ

Bağbaşı Belediye Başkanı Karabey Eroğlu, bir dilekçe yazarak AK Parti’den istifa ettiğini açıkladı. Belediye Meclisinin 9 AK Partili üyesiyle birlikte istifa eden Eroğlu Tortum AK Parti ilçe başkanlığına gönderdiği dilekçede, "Bağbaşı HES projesi karşısında bizim sorunlarımızı paylaşan partili bulamadığımdan dolayı AK Partiden istifa ediyorum" dedi. (Vatan)