İSTANBUL- Sağlık emekçileri kırgın, öfkeli ve yasta. Antep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'nde ameliyattan çıktıktan sonra 10 gün önce yaşamını yitiren bir hastanın turunu tarafından öldürülen Dr. Ersin Aslan için sağlık meslek örgütleri öfkeli ve yasta. Sağlık örgütleri, sağlık emekçilerinin sık sık maruz kaldıkları şiddet sonucu bir meslektaşlarını yitirmenin acısını yaşarken, bu konuda kendilerini hedef gösteren sağlık sistemine ve hükümete tepkili. Sağlık emekçileri, bu tepkilerini dile getirmek için yarın greve çıkacak. İstanbul'da 11.30'da Çapa Tıp Fakültesi'nden Beyazıt Meydanı'na kadar yürüyüş düzenleyecek.

 

İstanbul Tabip Odası, SES İstanbul Şubeleri, İstanbul Eczacılar Odası, İstanbul Dış Hekimleri Odası ve İstanbul Veteriner Hekimleri Odası, İTO binasında düzenledikleri ortak basın açıklamasıyla yarın greve katılarak destek vereceklerini açıkladı.

'CİNAYETİ HÜKÜMET YETKİLİLERİ TEŞVİK ETTİ'

Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ali Çerkezoğlu, hastaları hekimlere karşı kışkırtanlara, hekimleri değersizleştirenlere karşı yarın Türkiye'nin tüm sağlık kuruluşlarında aciller dışında hizmet üretmeyeceklerini söyledi. Başbakan ve Sağlık Bakanı'ndan sağlıkta yaşanan bu şiddetlere ilişkin olarak somut adım atılmasını beklediklerini söyleyen Çerkezoğlu, “Gaziantep'te Dr. Ersin Aslan'ın ölmesi tesadüf değildir. Sürpriz hiç değildir. Beklenmedik bir olay değildir. Bile bile herkesin gördüğü, beklediği bir cinayettir. Ne yazık ki bu cinayeti, 80 yaşındaki dedesi vefat eden 17 yaşındaki bir genç işlemedi. Bu ülkede sağlık çalışanlarına karşı toplumu kışkırtanlar cinayeti işlemiştir. En azından teşvik etmiştir. Hekimlik mesleğini değersizleştiren, 'zaten iğne yapmasını bilmiyorlar' diyen bakanı, başbakanı bu cinayeti teşvik etti” dedi. Çerkezoğlu, yarın iş bırakacak sağlık emekçilerinin 11.30'da Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde toplanarak Beyazıt Meydanı'na yürüyeceklerini söyledi.

 

'HALK TEPKİSİNİ GERÇEK SORUMLULARA YÖNELTMELİ'

İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Semih Güngör, yaşanan şiddetin ilk olmadığını ifade etti. Güngör, temel sorunun ucu vatandaşa dayanan sağlıkta dönüşüm olduğunu, tüm bunları uygulayan iktidarın sorumlu olduğunu söyledi. Halkın tepkisini, bu sorunları yaratanlara döndürmesi gerektiğini belirten Güngör, “Sağlıkta masal artık bitti. Sağlık emekçileri artık bedelleri hayatlarını vererek ödüyor” şeklinde konuştu. Güngör ile birlikte Dış Hekimleri Odası'ndan Cem Özkartal ve Veteriner Hekimleri Odası'ndan Nuray Öz, yarınki greve katılarak, tepkilerini ortaya koyacaklarını belirtti.

 

'MUAYENEYE DEĞİL, DESTEĞE GELİN'

“Üzgünüz, kızgınız, öfkeliyiz, tepkiliyiz” diyen SES Aksaray Şube Başkanı Ersoy Adıgüzel, Dr. Ersin Aslan'ın taammüden öldürüldüğünü söyledi. Yıllardır sağlık emekçilerine yönelik artan şiddetin dayanılmaz boyuta geldiğini haykırdıklarını ifade eden Adıgüzel, “Türkiye'nin bütün sağlık kurumlarında çalışan bütün sağlık emekçileri isyan halinde. Bu nedenle yetkilileri uyguladıkları politika ve kullandıkları dilden vazgeçmeleri için uyarıyoruz. Mevcut sağlık sistemindeki sorunların kaynağının sağlık emekçileri olmadığını tekrar anlatmak için 19 Nisan 2012 Perşembe günü bütün Türkiye'de hep birlikte sağlıkta şiddete karşı tepkimizi göstereceğiz. 19 Nisan 2012 Perşembe günü (acil servisler dışında) sağlık hizmeti vermiyoruz” dedi. Adıgüzel, hasta ve hasta yakınlarına da, yarın muayene için değil, eylem ve etkinliklere desteğe gelmeleri çağrısı yaptı. (etha)