Petrol-İş Sendikası, petrokimya devi Petkim'de 2011- 2012 yıllarını ve 2 bini aşkın Petrol-İş üyesi işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlandığını duyurdu.

Toplu iş sözleşmesinde uzlaşma sağlanamaması üzerine, başta yeni bir iş değerlendirmesi yapılması ve bu iş değerlendirmesine uygun ücret skalasının oluşması, herkesi kapsayacak şekilde iyi bir ücret zammı, 2006 ve sonrası işe girenlerin ücretlerinin iyileştirilmesi talebiyle Petkim'de 18 Temmuz 2011 tarihinde eylemler başlamıştı.

Önce yarım gün işe gitmeme ile başlayan eylemlerin 3. gününde işçiler işyerini terk etmeyerek Petkim'de kalmaya başlamışlar, 4. günden gününden itibaren de kapılardan giriş ve çıkışlara müsaade etmeyerek satışları durdurmuşlardı.

Sendika ile işveren arasında dün tarihinde yapılan görüşmelerde hem iş değerlendirmesi hem de bu iş değerlendirmesine bağlı yeni bir ücret sakalası üzerinde anlaşma sağlandı.

Sendikadan yapılan açıklamada, "Böylelikle 2006 ve sonrası işe girenlerin ücretleri iyileştirildi. Genel ücretlere de birinci 6 ay için yüzde 5.5, ikinci 6 ay için yüzde 5. 5, üç ve dördüncü altı aylar için ise enflasyon oranında zam yapılacak."

Sendika, "Petkim'de çalışan bütün üyelerimizi ortaya koydukları mücadeleden dolayı kutluyor, mücadelemize destek veren bütün emek dostlarına ve sözleşmenin imzalanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz" dedi.

‘ÇALIŞANLAR İÇİN FEVKALADE ÖNEMLİ BİR NOKTAYA GELİNDİ’

Petkim'den yapılan yazılı açıklamaya göre, kapsam içi (mavi yakalı) personele ilk 6 ay için yüzde 5. 5, ikinci 6 ay için yüzde 5. 5 oranında zam yapılacak. Birinci yılı takip eden her altı ayda da ücretler, gerçekleşen enflasyon oranında artırılacak. Ayrıca, yapılan iş değerlendirmesi, 2006 yılı ve sonraki yıllarda işbaşı yapan personel için uygulamaya alınarak skalaları yeniden düzenlenecek.

Toplu İş Sözleşmesi'nde sağlanan mutabakat sonrası açıklama yapan Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk, Petkim'in dünya petrokimya üretiminin binde üçünü gerçekleştirdiğini hatırlatarak, "Bu üretimi büyütmek şart. Petkim'i büyütmek için güç kazanmak zorundayız. Bizler şirketi yönetenler olarak yatırımlara kaynak ayırırken, çalışanlarımızla, hissedarlarımızla bir denge kurmak zorundayız" dedi.

Petkim'in her zaman çalışanlarına iyi imkanlar sunan ve onları sonuna kadar koruyan bir şirket olduğunu vurgulayan Öztürk, bugünden itibaren Genel Müdüründen operatörüne, formeninden teknisyenine kadar herkese çok önemli görevler düştüğünü, sözleşmede çalışanlar için fevkalade önemli bir noktaya gelindiğini kaydetti.