Hükümet ve memurun 21 gün süren zam pazarlığından sonuç çıkmadı. Hükümet son turda teklifi iki kez yükselterek yüzde 3.5+4'e çıkardı. Ancak artış memurların beklentisinden uzak kaldı. Son sözü Hakem Kurulu söyleyecek.

 

Yaklaşık 4.5 milyon memur ve memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinden uzlaşma çıkmadı.

 

2012 için yüzde 3+3'lük zam teklifini yüzde 3.5 + 3.5'a yükselten hükümetin son hamlesi yüzde 3.5 + 4 oldu. 2013 yılı teklifi de yüzde 3 + 3'e yükseltilmişti.

 

Masaya yüzde 16'lık artışla oturan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, görüşmelere saat 24.00'e kadar ara verdiklerini ve o saate kadar yeni teklif beklediklerini ifade ederken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, nihai teklifi sunduklarını söyledi.

 

Anlaşma sağlanamadığı için süreç hakem heyetine devredilecek ve müzakereler 29 Mayıs'a kadar heyet tarafından sürdürülecek.

 

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, ''Kamu İşveren Heyeti'nin getirdiği yeni teklif 2012 için 3,5 4, 2013 için bir yenilik yok, ek ödeme yok, eş yardımında artış yok, taban aylığa zam yok, 4-C'liye yüzdelik zam yok, emekliye zam yok, toplu sözleşme ikramiyesine zam yok, yok, yok, yok'' dedi.

 

Toplu sözleşmenin sabah 08.30'a kadar imzalanabileceğine işaret eden Gündoğdu, istediklerinin olmaması durumunda Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na müracaat edeceklerini söyledi.

 

'TEPKİSİZ KALMAYACAĞIZ'

Bu başvurunun yasal süresinin 3 gün olduğunu belirten Gündoğdu, "Eylem yapacağımızı, tepkisiz kalmayacağımızı bunun içinde, her tür eylem çeşitliliğinin olacağının buradan altını çizerek ifade ediyorum'' dedi.

 

HAKEM KURULU'NDA KİMLER VAR?

Bu arada Bakanlar Kurulu, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu üyelerini belirledi.

 

Buna göre, toplu sözleşme görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanması durumunda toplanacak kurula, Sayıştay Başkanı Recai Akyel başkanlık edecek. Hakem heyetinin kararına itiraz edilemeyecek. O karar da en geç 29 Mayıs'ta verilecek. Memur'da 15 Haziran'da 5 buçuk aylık farkla birlikte zamlı maaşını alacak.

 

Bakanlar Kurulu tarafından memur sendikaları konfederasyonuna gönderilen yazıya göre, Sayıştay Başkanı Akyel'in başkanlığını yapacağı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun diğer üyeleri şöyle:

 

İlhan Hatipoğlu, Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü

Erhan Usta, Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı

Cavit Dağdaş, Hazine Müsteşar Yardımcısı

Şaban Talaş, Devlet Personel Başkan Yardımcısı

Hacı Bayram Tombul, Memur-Sen

Hüseyin Rahmi Akyüz, Memur-Sen

İsmail Koncuk, Türkiye Kamu-Sen

Ali Kılıç, KESK

Prof. Dr. Sedat Murat, İstanbul Üniversitesi

Doç. Dr. Aydın Başbuğ, Gazi Üniversitesi

 

MEMUR ZAMMINDA BAŞBAKAN DA SON SÖZÜNÜ SÖYLEDİ

İmzaların atılmasına saatler kala masadan kalkan memur konfederasyonları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan da umduğunu bulamadı.

 

SON TEKLİFİMİZ DEDİ

Başbakan, masadan kalktıktan sonra kendilerini arayan Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti Başkanı ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'ya, "Bütçe açığı, cari açık, Orta Vadeli Mali Plan ve kamu mali disiplinini" gerekçe göstererek "Bu son teklifimiz" dedi. Başbakan'ın bu cevabı üzerine Memur-Sen de iş bırakma eylemini gündemine aldı.

 

SÖZLEŞME İMZALAMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL

Memur-Sen adına toplu sözleşme masasında yer alan Toplu Sözleşme Genel Sekreteri Hacı Bayram Tonbul, "Bu saatten sonra artık yeni bir teklif çıkacak görünmüyor" dedi. Tonbul, yüzdelik zammın memura faydası olmadığını; asıl taleplerinin taban aylık zammı olduğunu vurguladı. Ancak hükümetin buna hiçbir şekilde karşılık vermediğini belirterek, memur maaşının yarısının tazminatlardan oluştuğunu, bu nedenle emekli ikramiyesi ve maaşının düşük kaldığını söyledi. "Bizim bu koşullarda toplu sözleşme imzalamamız mümkün değil" dedi.

 

YAPACAK BİR ŞEY KALMADI

Masadan kalktıktan sonra Başbakan ile görüşüp görüşmedikleri sorumuz üzerine Tonbul, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'nun Başbakan ile görüştüğünü söyledi. Tonbul, "Başbakan da cari açıktan, bütçe açığından, Orta Vadeli Plan hedeflerinden söz ederek, kamu mali disiplinini bozamayacaklarını belirterek, bunun son teklifleri olduğunu söylemiş. Dolayısıyla bizim açımızdan şuan için yapacak bir şey kalmadı" dedi.

 

KESK VE KAMU-SEN YARIN GREVE GİDİYOR

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise Kamu İşveren kurulunun masada verilen sözlerin altında kaldığını söyledi. Koncuk, kamu çalışanlarına artık sokakların işaret edildiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Kamu çalışanları, 23 Mayıs’ta, Türkiye genelinde, iş bırakma eylemi yapacaktır. Öğretmenlerimiz ders vermeyecek, sağlık çalışanları hizmet üretmeyecek, trenler çalışmayacak, uçaklar uçmayacak, kamu çalışanları 1 gün boyunca hizmet üretme gücünden gelen gücünü kullanarak hizmet üretmeyecek. Bütün vatandaşlarımızdan özür diliyoruz. Ama iktidar sessiz kaldığımız sürece anlaşılıyor ki bundan sonraki yıllarda da kamu çalışanlarının, emeklilerin sosyal haklarına, ekonomik haklarına, hep kör bakacak. Bu anlayışı değiştireceğiz. Bu anlayışı ancak kamu çalışanlarının iradesi değiştirebilir. Kimse kamu çalışanlarını tehdit etmesin. Kamu çalışanları iş bırakacak ve hiç kimse ceza veremeyecektir.”

 

KESK: ZENGİNDEN YANA BÜTÇE

KESK Genel Başkanı Lami Özgen de hükümetin en son nihai teklifi getirdiğini belirterek, bunun hiçbir yenilik içermediğini söyledi. Sadece, buçukluk bir artışın olduğunu, bunun dışında diğer bütün haklara yönelik herhangi bir yeni gelişmenin gündeme gelmediğini belirten Özgen, şöyle konuştu: ”Hükümetin bu teklifi, hazırladığı bütçe çerçevesinde elbette politik bir tekliftir. Aynı zamanda bütçenin önemli bir siyasi belge olduğunu biliyoruz. Yani hükümet bu bütçeyle politik tercihini zenginden yana, sermayeden yana yapmıştır. Ama bu tercihi asla ve asla bu ülkenin en fakir kesimi olan kamu emekçilerinden, emeklilerinden yana yapmamıştır. Hem kamu emekçileri açısından hem de emekliler açısından bugünkü toplu sözleşme sonuçları ve hükümetin teklifi büyük bir hüsrandır.” Özgen, ”bu teklif karşısında kendi emeklerine sahip çıkacaklarını, emeğin en yüce değer olduğu bilinciyle kendi emeğine sahip çıkması için Türkiye’deki bütün kamu emekçilerinin 23 Mayıs’ta yapacakları greve koşulsuz katılmalarını beklediklerini” kaydetti.

 

HAKEM KURULUNA GİDECEKLER

Memur Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, istediklerinin olmaması durumunda Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na müracaat edeceklerini söyledi. Gündoğdu, "29 Mayıs'tan sonra da artık bunun elbette olumsuz bir faturası olacak. İçeride Kamu İşveren Heyeti'ne söylediğim 'şunu verirsek şu kadar maliyeti olur' diyenler, verdiklerinde bunun ülkeye katacağı katma değeri göremediler. Vermeyince bunun olumsuz faturası kaç milyar TL edecek, bunu da hiç hesaplamadılar, hesaplayamadılar" dedi.

 

MEMUR SEN GREV YAPMIYOR

Kamu-Sen ve KESK'in 23 Mayıs'taki grev kararına işaret eden Gündoğdu, "Yasa gereği onlar tekliflerini masaya taşıdılar. Birlikte hareket edebilirler. Ama bizim böyle bir birlikteliğe ihtiyacımız yok. Hem üye sayısı itibarıyla hem de bakış itibarıyla hem de olayları tanımlama ve yaklaşma boyutuyla. 1 Mayıs gibi hepimizi ilgilendiren bir konuda bile 3 ayrı miting yapmak durumunda kalmışsak burada da farklılıklar ya da birleşmeler olabilir. Ama bizim gündemimizde böyle bir tasarı söz konusu değil" diye konuştu.