İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Mart ayına ait iş cinayetleri raporunu bugün Kadıköy İskele Meydanı'nda açıkladı.

Açıklamaya göre, Mart ayında en az 55 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. İşçi ölümlerinin 15'i inşaat, 6'sı metal, 6'sı madencilik ve 5'i kimya sektörlerinde yaşandı. İstanbul'da 10, Muğla'da 5, İzmir ve Sakarya'da ise 4'e işçi hayatını kaybetti. Adana'da 13 yaşındaki çocuk işçi Ahmet Yıldız pres makinesine sıkışarak can verdi.

4+4+4 ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİ MEŞRULAŞTIRIYOR

Ahmet Yıldız'ın ölümünün çocuk işçilik gerçeğini hatırlattığı belirtilen açıklamada, son iki yılda yapılan bazı yasal düzenlemeler ile çocuk işçiliğin altyapısının iyice pekiştirildiği söylendi.  İSİG, "4+4+4 eğitim sistemi ile 9,5 yaşından itibaren çocuk işçi çalıştırılması meşrulaştırılıyor. Yıllık staj günü 120 günden 150 güne çıkarılıyor. Ve son olarak 17 Şubat'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çıkardığı bir yönetmelikle bu sömürüyü derinleştiriyor. 'Çocuk ve Gençlerin Çalışma Usullerini Düzenleyen Yönetmelik' 16 yaşından gün almış çocukların kiremit, tuğla ve ateş tuğlası işleri ile parafin ve plastik imalatı, selüloz üretimi gibi işlerde çalıştırılmasının önünü açıyor" diye belirtti.

"Sonuç olarak yaratılan emek cehenneminin çarklarına, her geçen gün acımasızca daha fazla çocuk yollanıyor" diyen İSİG, Türkiye'nin çocuk işçi ölümlerine sahne olmaması için mücadele edeceklerini duyurdu.