KESK, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmeleri devam eden Torba Yasa'yı, Ankara, Diyarbakır, Van ve Manisa'da basın açıklamaları yaparak protesto etti.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), kamu emekçilerinin iş güvencesini ortadan kaldıran Torba Yasa'ya karşı alanlara çıktı. Ankara'da KESK üyeleri Meclis önünde eylem yaparken, Diyarbakır, Van, Manisa'da basın açıklamaları yapıldı.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen Torba Yasa tasarısına karşı KESK Ankara Şubeler Platformu, Meclis Dikmen kapısı önünde basın açıklaması yaptı. "Taşeron cumhuriyeti değil, insanca yaşam ve güvenceli iş istiyoruz" pankartının açıldığı eylemde, kamu emekçileri sık sık "Hükümet torbanı al başına çal", "Emekçiyiz haklıyız, kazanacağız", "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları attı.

KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü İsmet Meydan yaptığı açıklamada, AKP'nin milyonlarca çalışanı ilgilendiren tasarıyı, konunun muhataplarıyla görüşmediğini söyledi. Meydan, "AKP, her türlü eylem ve işlemlerinin yargısal denetimine tabi olmasını istemediği gibi tüm engellemelere rağmen ortaya çıkan yargı kararlarını da uygulamamanın çabası içerisindedir. Temel hukuk ilkeleri tümüyle AKP'nin ve sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda katledilmektedir" dedi.

Son yıllarda kamu emekçilerine yönelik işten atma, göreve son verme, sürgünlerin uygulandığını ifade eden Meydan, yasanın yürürlüğe girmesi ile yargının hukuka aykırı bulduğu atamayı devam ettirmekle kalmayacağını aynı zamanda 2 yıl daha işsiz kalınabileceğini belirtti.

Yasa ile taşeronlaş çalışmanın yaygınlaştırıldığını da söyleyen Meydan, hükümetin sermayeyi kolladığını kaydetti. Hükümetin kimi olumlu maddeleri öne çıkararak emekçiler aleyhine yaptığı düzenlemeleri gizleme çabasında olduğuna vurgu yapan Meydan, "AKP, bu çabasından bir an önce vazgeçmeli. Başta 82. madde olmak üzere iş güvencemizi ortadan kaldıracak, emekçiler lehine olan yargı kararlarını by-pass edecek maddeler derhal düzenlemeden çıkarılmalı, taşeronlaşma yasaklanmalıdır. Hükümeti emekçilerin sabrını daha fazla zorlamamaya ve emek karşıtı politikalardan vazgeçmeye davet ediyoruz. Konfederasyonumuz yasanın bu haliyle yasalaşmasına ve yeni Somaların yaşanmasına izin vermeyecektir. Biz bu zehri içmeyeceğiz" dedi.

Açıklamanın ardından KESK üyeleri, ücretleri ödenmediği için Adalet Bakanlığının ek binası inşaatını işgal eden ve açlık grevinde olan inşaat işçilerini ziyaret etti.

DİYARBAKIR

Büro Emekçiler Sendikası (BES) Diyarbakır Şubesi, Torba Yasa'ya ilişkin Diyarbakır Vergi Dairesi önünde basın açıklaması yaptı.

BES Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Dilan Yakut, yasa ile çalışma hayatında adeta sıkıyönetim ilan edildiğini söyledi. Yakut, "Torba yasaya eklenen madde ile yargı kararlarının herkesi bağlaması ilkesi siyasi iktidarın yapmış olduğu atamalar, görev değişiklikleri, nakiller, göreve son vermelerde uygulanmayacak ilkelere dönüştürülmüştür. Yargı kararlarını uygulamayan kamu görevlileri yasal korunmaya alınmaktadır. Keyfi uygulamalar ödüllendirilmekte ve hak arama yolları kapatılmaktadır. Adeta 'Derdini Marko Paşa'ya anlat' dönemi başlatılmaktadır" dedi.

VAN

KESK Van Şubeler Platformu, Cumhuriyet Caddesi'nden Feqiyê Teyran Parkı'na yürüyüş düzenledi. İŞKUR mağdurlarının da katıldığı basın açıklamasında, "Direne direne kazanacağız" sloganı atıldı.

Yürüyüşün ardından açıklama yapan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Salih Erdemir, "Üç işçi konfederasyonun Başbakan'la yaptığı görüşmede taşeronlaşmayı, çalışma yaşamının temel istihdam haline getirecek bazı maddelerin, tasarıdan çıkarılacağı sözü verilmiş ve birinci madde tasarıdan çıkarılmışsa da bu kez Plan ve Bütçe Komisyonu'nda başa dönüldüğü yetmezmiş gibi, hukuk ilkelerini ve iş güvencemizi de fiilen ortadan kaldıracak bazı madde eklemeleri yapılmıştır" dedi.

MANİSA

KESK Manisa Şubeler Platformu, Eğitim-Sen Manisa Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi. KESK Dönem Sözcüsü Ali Gök, "Hükümeti emekçilerin sabrını daha fazla zorlamamaya ve emek karşıtı politikalardan vazgeçmeye davet ediyoruz" dedi, tasarının bu haliyle yasalaşmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

(ETHA)