Casper Bilgisayar'da işten atıldıkları için 78 gündür direnen işçiler, TEM otoyolunu trafiğe kapatarak eylem yaptı. İşe geri alınıncaya kadar direnişlerinin devam edeceğini bildiren işçiler, mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini söyledi.

İSTANBUL- Ümraniye Çakmak Mahallesi'nde kurulu bulunan Casper Bilgisayar firması'nın önünde 78 gündür işe geri dönmek için direnen işçiler, "Sendikalı olduk işten atıldık" ve "İşimizi geri istiyoruz" yazılı pankart açarak TEM otoyolunu trafiğe kapattı.

"İş ekmek yoksa barışta yok", "Casper işçisi yalnız değildir", "Sendika hakkımız engellenemez", "Köle değil işçiyiz sendikayla güçlüyüz" sloganları eşliğinde TEM otoyolu üzerinde bulunan Çakmak Köprüsüne yürüyen işçiler, köprü üzerine pankartlarını astı.

Ardından TEM otoyoluna inerek yolun bir şeridini trafiğe kapatan işçiler bir süre slogan attı ve ardından tekrar köprünün üzerine çıkarak basın açıklaması gerçekleştirdi.

BİR TEK İŞÇİ İSTİFA ETMEDİ

Birleşik Metal-İş Sendikası Örgütlenme Genel Sekreteri Özkan Atar, Casper işçilerinin anayasal haklarını kullanarak sendikaya üye olduklarını belirtti. Türkiye'de sendikalaşmaya karşı sermayenin yaklaşımını Casper'da da kendini ifade ettiğini dile getiren Atar, "Casper bilgisayar patronu yaklaşık üç ay önce 10 arkadaşımızı işten atarak sendikalaşmayı engellemeye kalkıştı ve çalışan işçileri sendikadan istifa ettirmeye kalkıştı. Burada çalışan 200' ün üzerinde arkadaşımız sendika üyeliğine kararlılıkla sahip çıktılar, işten atmalara karşı her türlü baskıya şiddete ve her türlü hukuksuzluğa karşı bir tanesi dahi istifa etmedi" dedi.

'GEREKİYORSA BUNDAN SONRA DA BU OTOYOLU SAATLERCE KESECEĞİZ'

Açıklamasına Casper Bilgisayar'ın açılışını gerçekleştirirken Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'nin prestijini arttırdığı yönündeki açıklamalarını hatırlatarak devam eden Atar, şöyle konuştu: "Buruda bir insanlık dramı yaşanıyor. Türkiye'nin prestiji diye adlandırılan Casper bilgisayar çalışanlarına karşı ortaçağ vahşetini uyguluyor. Onları açlıkla terbiye etmeye çalışıyor. Bir taraftan ekmeğine el uzatırken aynı zamanda en temel hakları olan sendikalaşma haklarına el uzatıyor. Defalarca Başbakanla yazışmamıza rağmen asla bizim sesimizi duymadı, biz de sesimizi duyurmak amacıyla bu TEM otoyolunu kestik. Gerekiyorsa bundan sonra bu otoyolu saatlerce keseceğiz."

"Türkiye'de çalışan işçiler Casper işçileri bu ülkenin yurttaşları değil mi?" diye soran Genel Örgütlenme Sekreteri, konuşmasına şöyle devam etti "Yeri geldiği zaman bu işçilerden oy istemesini biliyorsunuz, kapı kapı geziyorsunuz 'size demokrasi vereceğiz, 12 Eylül hukukunu ortadan kaldıracağız, sendikal hak ve özgürlüklere kavuşacaksınız, hatta bir tane değil iki tanesine bile üye olacaksınız' diye nutuk atanlar, biz kapı önüne konulduğumuz zaman yüzümüze bakmaya bile kalkışmıyor."

BASKILARA BOYUN EĞMEYECEKLER

Casper işçileri olarak, çocuklarına götürecekleri ekmeği hiç kimseye yedirmeyeceklerini vurgulayan Atar, bugüne kadar Casper'da alın teri dökerek emek verdiklerini bunun karşılığında sendika hakkı ve toplu sözleşme hakkını almadan direnişlerine son vermeyeceklerini belirtti. Atar, " Sendika hakkımızı istiyoruz. Bizim sesimizi duymayanlara da sesimizi bu tür eylemlerle duyuracağız. Bugünden sonra da sizlere yöneltilen bu baskılara boyun eğmeyeceğiz" diyerek konuşmasını bitirdi.

ETHA