İzmir’in Buca ilçesinde sendikalı olmak istedikleri için işten atılan 7 işçi 50 gündür Belediye önünde geceli gündüzlü oturma eylemi yapıyor.

Buca Belediyesinde temizlik ve park bahçelerde çalışan taşeron işçiler 4 Kasım 2010 günü belediye binası önünde seçimlerden önce kendilerine verilen sözlerin yerine getirilmesi için bir basın açıklaması yaptı. Çünkü, seçimler öncesinde CHP’li Belediye Başkanı Ercan TATI işçilere sendikalı olacakları sözünü vermiş, ancak aradan geçen bir buçuk yılda bu konuda herhangi bir gelişme olmamıştı. İşçiler yaptıkları basın açıklaması ile Belediyenin bu tutumunu protesto etmişlerdi. Ardından açıklamaya katılanlardan Batıgül TUNÇ adlı kadın işçi önce sürgüne gönderilmiş 23 Kasım 2010 günü de işten atılmıştı. Bu olayın ertesi günü 6 işçi daha işten atıldı. İşçiler işten atılma gerekçesi olarak belediyenin kendilerine “taşeron şirket ile belediyenin arasını bozmak ve belediyede iş huzurunu bozmak” olarak bildirildiğini belirttiler.

50 gündür Buca belediyesi önünde eylem yapan, CHP’li Buca belediyesinin taşeron işçileri eylemlerine, işe geri alıncaya kadar devam edeceklerini belirtiyorlar.

ŞEMSİYE ALTINDA DİRENİŞ

Aradan geçen 50 günde soğuk hava ve yağmur karşısında eylemlerini tüm baskı ve zorlamalara rağmen sürdürüyorlar. İşçiler eylemlerinin ilk 25 gününü açık alanda, yağmur altında ellerinde şemsiye ile bekleyerek sürdürdüler. Eylemlerinin 19. gününde Buca belediyesi zabıta ve özel güvenliklerinin şiddetli müdahalesi ile karşılaştılar. Zabıtalar eylemci işçilerin tüm eşyalarına el koydu. Görmeye alışık olduğumuz polisin orantısız güç kullanması Buca Belediyesi önünde zabıta ve özel güvenliklere yerini bırakmıştı. Şimdi ise derme çatma, çadır benzeri bir korunak ile eşyalarını ve kendilerini yağmurdan ve soğuk havadan az da olsa koruyabiliyorlar.

KILIÇDAROĞLU DA YARAMADI

50 gündür başta CHP İzmir İl başkanlığı ve Buca ilçe başkanlığı ile yapılan görüşmeler işçilerin işe geri alınmasına yetmedi. İşçiler CHP Genel başkanı Kemal KILIÇDAROĞLU’nun İzmir’de olduğu gün kendisi ile kısa bir görüşme yapıp sorunlarını anlattılar, fakat yapılan görüşmenin ardında geçen sürede işçiler için CHP’li yöneticiler bir çözüm bulmadılar.

DİRENİŞ SONUÇ VERİYOR

İşçilerin eylemi demokratik kamuoyu, İzmir halkı ve desteğe gelenlerce sahiplenilince teşhir olan CHP’liler en sonunda çözüm arayışlarını hızlandırdı.

Yapılan son görüşmelerde; Buca Belediye Başkanı Ercan TATI, 5 işçiyi başka bir belediyede işe başlatacaklarını, diğer 2 işçiyi de CHP İl Başkanlığı ve CHP genel merkezinin işe yerleştireceği teklifinde bulundu. Fakat, işçiler işe başlayacakları söylenen Bayraklı belediyesine gidip evraklarını verdiklerinde, işe başlayacaklarını düşünürken, “biz sizi arayacağız” cevabını aldılar. Bu tutum üzerine eylemlerini işe başlayıncaya kadar sürdüreceklerini, işe alındıkları gün çadırı kaldıracaklarını belirtiyorlar.

DEMOKRAT HABER ÖZEL