Adana'da bir araya gelen parti, sendika ve kitle örgütlerinin temsilcileri bir açıklama yaparak "maden ocaklarında işçi katliamlarına dönüşen ölümlerin durdurulmasını" istediler. Genel İş Sendikası'nın önünde yapılan açıklamada, "Yeni yılın ilk haftasında maden ocakları yine kana bulandı" denilerek, ölümlerin durdurulmasının Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümetinin acil görev ve sorumluluğunda olduğu belirtildi.

'ÖLÜMLER İŞÇİLERİN ALIN YAZISI MI?'

Kurumlar adına ortak basın açıklamasını DİSK Bölge Başkanı Kemal Aslan yaptı.

Aslan, "Her geçen yıl artan iş kazaları, yaralanmalar, sakat kalmalar, ölümler işçilerin alın yazısı mıdır?" sorusuyla başladığı konuşmasında, bu durumun kader olmadığını, esnek, kuralsız, taşeron çalışmanın, aşırı kar hırsının, rekabetin ölümlerin önemli bir nedeni olduğunu belirtti.

Yaşananları kaza ya da takdiri ilahi olarak gösterenlerin gerçeği gizlemek, sorumluluktan kaçmak için yaptıklarını da belirten Aslan, "Bu yaşananlar işçilere köle muamelesi çeken zihniyetin eliyle işlenmiş birer cinayettir" dedi ve patlamalardan, göçük ve kazalardan sonra bir mühendisi günah keçisi gösterip tutuklama veya göstermelik bir iki soruşturma açmanın cinayetleri engellemediği gibi yenilerine davetiye çıkardığını belirtti.

'SORUMLULUK AKP HÜKÜMETİNDEDİR'

Aslan yaptığı açıklamada, "Tuzla Tersanelerinde, Ankara Ostim’de, İstanbul Davutpaşa’da, Esenyurt ve Zonguldak maden havzasında ve ülkemizin her karış toprağında yaşanan ölümlerden, patronların her istediğini iki etmeden yerine getiren, işçileri köle koşullarında çalışmaya mecbur kılan AKP hükümetidir" dedi ve "işçi katliamlarına dönüşen ölümlerin durdurulmasının da ustalık dönemindeki AKP hükümetinin en acil görev ve sorumluluğu olduğunu" belirtti.

TTK Kozlu Müesesi'nde yaşamını yitiren maden işçilerinin aile ve yakınlarına baş sağlığı da dileyen Aslan, aynı acıların yaşanmaması için emekten yana bütün partileri, sendika ve kitle örgütlerini bu davanın takipçisi olmaya çağırdı.