Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk Hava Yollarında grev hakkını yasaklayan yasayı jet hızıyla onayladı. Gül, yasayı yayımlanmak üzere Başbakanlık'a gönderdi. Yasa, Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek. Yeni yasa, hava iş kolunda grev yasağı getirmesinin yanında korsan taksiler için de ceza artırımı öngörüyor. Onaylanan yasayla, korsan taksicilik yapanlara il seferde bin 950 bir yıl içindeki tekrarı halinde 3 bin 250 lira para cezası kesilecek.

 

HAVA-İŞ: MÜCADELE BİTMEDİ, BİRLİKTE KAZANACAĞIZ

Hava-İş Sendikası, Cumhurbaşkanı'nın havacılık hizmetlerinde grev yasağı getiren yasayı jet hızı ile onaylanmasına tepki göstererek, “Mücadele bitmedi, bitmeyecek” dedi.

 

Hava-İş, yasanın, başta ILO’nun 87. ve 98. sayılı sözleşmeleri olmak üzere Avrupa Sosyal Şartı, BM Ekonomik, Sosyal Kültürel Haklar Sözleşmesi gibi birçok sözleşmeyle birlikte Anayasa’nın 90. Maddesine de aykırı olduğunu belirtti.

 

Cumhurbaşkanı'nın havacılık çalışanlarının tüm itirazlarına ve haklı demokratik taleplerine rağmen yasayı onaylayarak, set çektiği belirtildi.

 

Hukuki olarak CHP'nin yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götürmesinden başka yol kalmadığı belirtilen açıklamada, “Ancak bu demokrasi ayıbı ile ilgili sendikamızın mücadelesi bitmeyecektir" denildi.

 

Hem ulusal, hem de uluslararası düzeyde mücadeleyi sürdüreceklerini belirten Hava-İş Sendikası Genel Merkez Yönetim Kurulu, genel olarak sendikal harekete yönelen bu ciddi saldırının, tüm emek örgütlerince yeniden irdelenmesi, Hava-İş Sendikasının mücadelesine yeni mücadeleler eklenerek, tüm alanlara yayılması gerektiği vurgulandı.

 

Sendika, özellikle THY A.O ve Teknik A.Ş’de işçilerin, demokratik, meşru, yasal hak arama girişimleri karşısında, işçi kıyımına yönelerek emek düşmanlığını gösteren işverenlerin, her platformda teşhir etmeye devam edeceklerini kaydetti.

 

İşçilerin işe geri alınması için mücadelenin süreceğine işaret edilen açıklamada, yasanın Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından THY A.O ve THY Teknik A.Ş’ de sürmekte olan toplu iş sözleşmesi süreçlerinde izlenen yol ve alınacak kararlarla ilgili hukukçularla gerekli değerlendirme yapıldıktan sonra kamuoyuna açıklama yapılacağı bildirildi.

 

"Hava-İş üyeleri demokrasi bilinçleri ve bedel ödemeyi göze alarak var olan olanakları ile ülkemiz işçi sınıfımıza yönelen bu saldırıyı göğüslemiştir. Mücadele bitmedi bitmeyecek. Birlikte ve birlikle kazanacağız" ifadeleri ile sonlandırıldı.