PARİS- Fransa Sosyalist Partisi'nin lideri Cumhurbaşkanı François Hollande seçimlerden önce emeklilik yaşını düşüreceklerini vaat etmişti. Fakat 1 yılı aşkın süredir görev başında olmasına rağmen ilgili yasalar değişmedi. Bunun üzerine sendikalar greve çıktı.

CGT, FO, FSU, SOLIDAIRE sendikaları, hükümetin emeklilik yaşı konusunda verdiği sözü tutması için bir günlük uyarı grevi yaptı.

Grev özellikle ulaşımda etkili oldu. Sendikalar, emeklilik prim süresinin uzatılması yerine, daha az prim ödeyen çalışanlar ile yüksek prim ödeyen çalışanlar arasında ücret farkının düşürülmesini talep ediyor.

Sendikalar, hükümetin inadından vazgeçmemesi durumunda eylemlerinin devam edeceği uyarısında bulundu. Yasaların adil olmadığını da belirten sendika yetkilileri, emeklilik yasasına göre, bir kişinin 41,5 yıl çalışmak zorunda olduğunu belirtti.

88 MERKEZDE GÖSTERİ

Toullouse, Strasbourg, Marsilya, Paris ve daha birçok kentte düzenlenen toplam 88 gösteriye yüz binlerce kişi katıldı. Başkent Paris'de Republique Meydanı'nda bir araya gelen on binler, Hollande ve hükümeti uyardı.

Sendikaların yanı sıra gençlik sendikları ve ACTİT gibi göçmen örgütlerinin de katıldığı mitingde, devrim marşları söylendi, sık sık "Direniş" sloganı atıldı.

Hükümetin öngördüğü değişiklikler ise şöyle:

-Fransa'da 41 yıl olan emeklilik primi ödeme süresi 2020 yılına kadar 2 ile 3 yıl arası yükseltilecek.

-Sarkozy döneminde yürürlüğe giren yasaya göre 62 yaş emeklilik sınırı aynen korunacak.

-3 çocuklu ailelere ödenen yüzde 10 ek emeklilik primi kaldırılacak.

(ETHA)