Başbakan Ahmet Davutoğlu yeni iş sağlığı ve güvenliği paketini açıkladı. Pakette öne çıkan maddelere ilişkin Davutoğlu, “Çok tehlikeli iş kategorisindeki bir firmada 3 yıl içinde iş kazası yoksa, işsizlik primini yüzde 2 değil yüzde 1 olarak tahsil edeceğiz. Ancak ölümlü iş kazası meydana gelen bir iş yerinde yüzde 2 değil yüzde 3 olacak. İdari para cezalarında ciddi artışlar getireceğiz” dedi.

YASA EN GEÇ GELECEK HAFTA MECLİS’TEN GEÇECEK

Kimsenin üretim zorlamasında bulunmayacağını açıklayan Davutoğlu, “ILO’nun 167 ve 176 sayılı maden ve inşaatlarında iş sağlığı güvenliği ile ilgili sözleşmeleri ile ilgili yasal süreci hızlandırdık. Ümit ederiz ki bu hafta veya gelecek hafta bu yasa TBMM’den geçecek” ifadelerini kullandı.

Çalışma şartlarının iyileştirilmesi için her türlü yasal düzenlemenin yapılacağını söyleyen Davutoğlu, “Ancak her şeyden önce işçi ve işverenlerimizin bir zihniyet dönüşümüne girmesi gerekiyor. Önemli olan vatandaşlarımızın, işçileriminiz kendi can güvenlikleri konusunda bilinçlendirilmeleri” dedi.

DAVUTOĞLU: PROTESTO ETMEK ÇOK KOLAY

Başbakan Ahmet Davutoğlu yeni iş sağlığı ve güvenliği paketini açıklayarak paketin bu hafta Meclis’e sunulacağını belirtti. Davutoğlu, “Protesto etmek çok kolay, muhalefet etmek de kolay. Ama nihayetinde hepimizin üzerine düşeni yapmamız gerekir. Üç aşamalı bir sorun ile karşı karşıyayız. İlki zihniyet. İkincisi süreç yönetimi. Üçüncüsü de yasal süreç. Emeğin sömürüsüne karşı çıkmamız lazım” dedi.

Yeni iş sağlığı ve güvenliği paketine ilişkin maddeleri açıklayan Davutoğlu, ‘çok tehlikeli işler’de çalışan 2 milyon 700 bin işçi için mesleki yeterlilik belgesi geleceğini söyledi. Üniversite ve meslek yüksek okullarına zorunlu iş sağlığı ve güvenliği dersi getirileceğini de belirten Davutoğlu, yapı denetim firmalarına iş sağlığı ve güvenliği konusunda sorumluluk getirileceğini ifade etti.

İŞVEREN ÖĞRETİM ZORLAMASINDA BULUNAMAYACAK

İnşaatlarda şantiye şefine iş güvenliği uzmanı olma şartı getirileceğini söyleyen Davutoğlu, iş kazası olmayan iş yerlerini ödüllendireceklerini belirterek “Örneğin çok tehlikeli iş kategorisindeki bir firmada 3 yıl içinde iş kazası yoksa, işsizlik primini yüzde 2 değil yüzde 1 olarak tahsil edeceğiz. Ancak ölümlü iş kazası meydana gelen bir iş yerinde yüzde 2 değil yüzde 3 olacak. İdari para cezalarında ciddi artışlar getireceğiz. Kimse üretim zorlamasında bulunamayacak” dedi.

Özel sektörde rödovans olmayacağını açıklayan Davutoğlu, kamuda rödövans olacağını ancak ama bütünüyle başka işverene devredilemeyeceğini belirtti. ILO’nun 167 ve 176 sayılı maden ve inşaatlarında iş sağlığı güvenliği ile ilgili sözleşmeleri ile ilgili yasal süreci hızlandırdıklarını da açıklayan Davutoğlu, bu yasanın bu hafta yada gelecek hafta TBMM’den geçeceğini ifade etti.

Kaynak: Evrensel, dokuz8haber / Foto: bianet