Mehmet Bilber / Demokrat Haber Ankara

 

Ankara’nın caddeleri yine bir direnişle gündeme gelmeye başladı. Daha önce Tekel İşçilerinin Sakarya Caddesi’nde gerçekleştirdikleri büyük işçi direnişinden sonra şimdi de işten atılan Togo İşçileri kentin en büyük bulvarlarından biri olan Eskişehir Yolu kenarında direnişe geçti.

 

Togo markası lüks ayakkabı ve çanta üretimi yapan bir firma… Bakanlara hatta başbakana özel sipariş usulü ayakkabı yapıp göndermiş.

 

Bugünlerde bakanların ve başbakanın belki de şu anda ayaklarında olan ayakkabıları elleriyle üreten işçiler fabrikadan kapı dışarı edilmiş durumda. Sebep: sendikalı olmak.

 

İşçilerin birçoğu yaklaşık yirmi yıldır bu fabrikada çalışıyor. Yani Togo’yu Togo yapan işçiler. Ve işveren yirmi yıldır birçok işçiyi kayıt dışı çalıştırmış. Gün geçtikçe hayat pahalanmasına rağmen işçilerin maaşlarına ya hiç zam yapılmamış ya da çok küçük miktarlarda ücret artışı olmuş.

 

İşçiler birçok sosyal haktan da yoksunlar. Sonunda bir araya gelmiş ve sendikalı olursak haklarımızı alabiliriz demişler ve 55 işçiden 35’i Deri-İş sendikasında örgütlenmiş.

 

Togo patronununsa cevabı çok geçmeden 9 işçiyi işten çıkarmak olmuş. İşten çıkarılan işçiler kapı önünde eyleme geçince eylemin daha fazla büyümesini engellemek için diğer çalışanları da bir aylık izne çıkarmış. İzindeki işçiler kapılarına gelen bir tebligatla bir ay sonra iş akitlerinin fesh edileceğini öğrenmişler. Süreci daha iyi anlamak için Togo’da çalışmış ve işten atılan 9 kişiden biri olan Semiha Yılmaz’ın yanına gidiyorum ve bıçağın kemiğe dayandığını hissediyorum. Semiha Yılmaz şöyle anlatıyor süreci:

 

“Sendikalı olduğumuz öğrenildikten sonra kapıya konduk. Diğer arkadaşlarımız çalışmaya devam ediyordu. Fabrikanın önündeki kaldırıma geçip slogan atmaya başladık. Patronlar durumdan rahatsız olunca ertesi gün herkesi izne çıkardı. Pazartesi günü tekrar fabrikaya geldiğimizde kapıdan hakaretlerle kovulduk. İzne çıkarılan arkadaşlarımızın da daha sonra evlerine birer tebligat gelerek ay sonunda iş akitlerinin fesh edileceği bildirildi. Herkesin bizim yanımızda olması ve bize destek vermesi çok güzel bir şey. 13 gündür burada direnişteyim. İçerde çalışmakta olan arkadaşlarımızı bizimle görüşmemeleri için molaya dahi çıkarmıyorlar. Arkadaşlarımız şu anda içeride sigara içerlerken bizi izliyorlar ama dışarı çıkarılmalarına izin verilmiyor. Biz işten çıkarıldıktan sonra 12 tane kaçak işçi fabrikaya alındı ve çalıştırılıyor. İşten kovulan birkaç arkadaşımızı bugün geri çağırmışlar. Destek vermeyen arkadaşlarımızı da kazanacağız, bu direnişi de kazanacağız.”

 

Deri-İş Sendikası Başkanı Musa Servi Togo patronunun kanunsuz bir şekilde içerde 12 işçiyi kovulan işçilerin yerine çalıştırdığını ve bunun için suç duyurusunda bulunduklarını söylüyor. Çalışma Bakanlığının birkaç kilometre ötesinde olan fabrikada yıllardır kayıt dışı çalıştırıldığını söyleyen Servi Demokrat Haber’e şu açıklamada bulundu:

 

“Togo çok eski bir marka, kaliteli ayakkabı üretiyor. Bakanlara ve başbakana özel siparişler götürüyor. Arkadaşlar çıkarılmadan önce de Başbakan’a özel 10 çift ayakkabı gönderildi. Çalışma Bakanlığına çok yakın olmasına rağmen yıllardan beri kayıt dışı işçi çalıştırıyor. 17-18 yıldan beri çalışan arkadaşlar yaşam koşulları zorlaşınca zam talepleri reddedildi ve sendikalı oldukları zaman da kapının önüne koyuldu. Bu markayı marka yapan bu insanların emekleridir. Mantık şu; ben özel sektörüm, sendikayla çalışmak zorunda değilim. İşçileri caydırıp tekrar geri döndürebilirim diye düşünüyor. Bu süreçte işçiler de sınıf dostları kimler daha iyi öğrenmiş oldular. Birlikte davranınca haklar elde edilebiliyor. İlk etapta çekiniyorlardı ama artık süreç içerisinde sistemin kimden yana taraf olduğunu gördüler. Güvenlik güçlerinin patronu koruduğunu gördüler. Yasaların zayıfları koruması gerekirken güçlüyü koruduğunu görüyorlar. Biz sendika olarak kesinlikle bu işin peşini bırakmayacağız. Sınıf dostlarımızdan aldığımız destekle mücadeleyi sürdüreceğiz. Şimdilik direnişimizi engellemeye dönük herhangi bir çaba olmadı.

 

Burada çeşitli sendika ve siyasi örgütler direnişteki işçilere destek ziyaretleri düzenliyor. Bu arada bugün (Perşembe günü) KESK şubeler platformunun da Eskişehir Yolu üzerindeki işçilere dayanışma ziyareti yapacağı öğrenildi. İşçilerinse bir isteği var. Direnişlerinin sendikalılaşma mücadelesi olduğunu ve bunun herkesi ilgilendirdiğini söyleyen işçiler tüm kesimlere kendilerine destek olmaya çağırıyor.