ANKARA- Göksel Yıldırım- DİSK, sendikal kanunlarda reforma gidilmesi konusunda umudu kalmayınca, 2821 Sayılı Sendikalar Kanunu ile 2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu`nun değiştirilmesi talebiyle uluslararası bir kampanya başlattı.

DİSK, tüm ülkelerde ilişki içerisinde bulunduğu sendikal örgütlere kampanyayı duyurarak destek istedi.

DİSK`in çağrısıyla, yabancı sendikalar, Türkiye`de 12 Eylül Askeri Müdahalesi`nin izlerini taşıyan sendikal kanunların değiştirilmesi için hükümetten adım atılmasını isteyecek.

Kampanya kapsamında, ilerleyen günlerde somut adımlar atılmaması durumunda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın yurt dışı temaslarında o ülkedeki sendikalar çeşitli eylem ve etkinliklerde bulunarak sendikal kanunların değiştirilmesi ve DİSK`in taleplerinin hayata geçirilmesi için girişimlerde bulunacak.

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, sendika yasalarının değiştirilmesi yönünde yıllardır sürdürülen hiçbir çabanın sonuç vermemesi nedeniyle uluslararası bir kampanya başlattıklarını söyledi.

Türkiye`de sendikal haklarının uluslararası düzeye ulaşması, işçilerin insanca koşullarda çalışması ve yaşaması, uluslararası sendikal hareketin gündeminde olduğunu vurgulayan Görgün, bu nedenle Türkiye`nin sendikal yasalarının uluslararası bir özelliği taşıdığını ifade etti.

HERKES KENDİ DİLİNDE ANLATACAK

Kampanya kapsamında ilk adım olarak, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu(ETUC) üyelerini, hükümete mektup yazarak, ``Sendikalar Yasası`nı ILO Sözleşmeleri`ne uygun biçimde değiştirmesi gerektiğini`` hatırlatmaya davet ettiklerini bildiren Görgün, şöyle konuştu:

``Bilindiği gibi Uluslararası Çalışma Konferansı geçtiğimiz yıllarda Türkiye`yi sendikal haklar konusunda en kötü ülkeler listesine alarak, ILO Sözleşmeleri`ne uygun bir yasa hazırlama uyarısı yapmıştı. Ayrıca AB üyelik sürecinin önemli bölümlerinden biri olan `Sosyal Politikalar ve İstihdam` konulu 19. Fasıl`ın açılabilmesi için Sendikalar Yasası`nın ILO Sözleşmelerine ve Avrupa Sosyal Şartı`na uygun biçimde değiştirilmesi gerekiyor.

Hükümet bu zorunluluğu sürekli unutuyor. Biz defalarca gerek yazılı açıklamalar ile gerekse sokaklarda yürüyüşlerle hatırlattık. Bir kez de Avrupalı işçi örgütleri bu durumu hükümete kendi dillerinden anlatacaklar.``

FRANSA`DA, KORE`DE, İTALYA`DA...

Kampanyanın ilk aşamasında hükümete e-mail, faks ve mektup yoluyla uyarılar yapılacağını anlatan Görgün, şunları kaydetti:

``Daha sonra Sayın Başbakan hangi ülkeye giderse oradaki sendikalar aracılığıyla bu talebimizi hatırlatacağız. Fransa`ya gitse CGT, Kore`ye gitse KCTU, İtalya`ya gitse CGIL, Brezilya`ya gitse CUT, Güney Afrika`ya gitse COSATU... `Hoş geldiniz` diyecek. `Hoş geldiniz ama sendikaların haklarını ne zaman vereceksiniz?` diye soracaklar. Uluslararası sendikal hareketin Türkiyeli işçileri yalnız bırakmayacağını biliyoruz.

Daha sonra kampanya kapsamında uluslararası bir sendikal heyeti ülkemize davet edeceğiz. Sendika üyesi olduğu için işten atılan işçilerin kurduğu direniş çadırlarını ziyaret edecekler, grevci işçilerle birlikte halay çekecekler.``

DİSK NE İSTİYOR?

Türkiye`de yürürlükte olan ve çalışma koşullarını belirleyen Sendikalar Kanunu`nun ``askeri darbe`` döneminde düzenlendiğini belirten DİSK, Türkiye`nin bir an önce ILO sözleşmelerinin koşullarıyla aynı doğrultuda yeni bir kanun yapması gerektiğini vurguluyor.

DİSK, bunu gerçekleştirmek için hem sektörel hem de kurumsal düzeydeki tüm barajların ve noter şartının kaldırılmasını, sendikal gerekçeyle işten çıkarmanın yasaklanmasını talep ediyor.

www.tumgazeteler.com