AKP Çiğli İlçe Örgütü, Çiğli Kaymakamlığına bir yazı yazarak Çiğli Tapu Kadastro Müdürlüğünde Yapı Yol-Sen’e ait sendika panosundaki KESK’in örgütlenme broşürü ve gazete kupürlerinin kaldırılmasını, Hükümeti karalayan yazıların ilan panosuna asılmamasını, asanlar hakkında cezai işlem yapılmasını istedi.

Ak Parti Çiğli İlçe Başkanı Funda Özçoban imzasıyla, 2 Mayıs 2011 tarihinde yazılan bu yazıyı  Çiğli Kaymakamı sanki üst makamlardan gelen bir yazıymış gibi tüm personele tebliğ ettirdi.

Bu yazışma sonucunda, Yapı Yol-Sen’in örgütlü bulunduğu Çiğli Kadastro Müdürlüğünde iş yeri sendika panosuna, sendikanın ve konfederasyonun afiş ve broşürlerini asan İş Yeri Temsilcisi Nizamettin Gökmen’den panoya asılan materyallerin 10 Mayıs akşamına kadar indirilmesi istendi. Aynı Müdürlük, sendika Genel Merkezine de bir yazı yazarak, ilgili iş yerinde çalışan kamu görevlisi sayısı 20’nin altında olduğu için, sendikanın bu iş yerinde İş Yeri Temsilcisi seçemeyeceği ve Nizamettin Gökmen’in işyeri temsilciliğinin geçersiz olduğunu belirtti.

Daha sonra Çiğli Kadastro Müdürü tarafından Nizamettin Gökmen’e başka gerekçeler gösterilerek, 17.05.2011 tarihli bir yazı ile “uyarma” cezası verildi.

AKP İSTEDİ MÜDÜR CEZALANDIRDI

Olay üzerine Tapu Kadastro Müdürü ile bir görüşme yapan Yapı Yol-Sen İzmir Şube Yöneticileri,
Sendika ve konfederasyon tarafından basılan hiçbir yazı, bildiri, broşür, afiş vb. materyallerin iş yeri temsilcilik panosundan kesinlikle indirilmeyeceğini ifade etti. İşyeri temsilcilerinin seçimi konusunda ise temel belirleyicinin sendika üyelerinin özgür iradesi olduğu belirtildi. Yapı Yol-Sen İzmir Şubesi, Gökmen’e verilen cezanın da, bir yerlerden alınan talimat doğrultusunda verildiğini belirterek itiraz etti ve geri alınmasını istedi.

Sendikanın Müdürle yaptığı görüşmenin ardından işyeri temsilcilik panosunda bulunan KESK’e ait, “İnsanca yaşam, güvenceli iş, güvenli gelecek için KESK’te örgütlenelim” konulu broşürlerin kaldırılmasından vazgeçildi. Ancak Müdür Doğan, broşürlerin Çiğli Kaymakamı tarafından Çiğli Emniyet Müdürlüğüne inceletildiğini ve Emniyetin vereceği cevaba istinaden Kaymakam tarafından panodan kaldırılabileceğini söyledi.

Yapı Yol-Sen İzmir Şube Başkanı Servet Ertaş, AKP Çiğli İlçe Başkanlığının kamu kurumlarının iç işleyişine karışıp, kurum idarelerine adeta talimat vererek memurların cezalandırılmasını istemesinin vahim bir durum olduğunu belirtti.  Yapı Yol-Sen İzmir Şubesi tarafından yapılan yazılı açıklamada da, özellikle “İleri Demokrasi” söylemlerinde bulunan bir partinin ilçe başkanlığının, kamu kurumlarının işleyişine müdahale etmesinin, kurum idarelerine adeta “üst amiriymiş” gibi talimatlar vermesinin, kendisine yandaş olmayan sendikalara-memurlara siyasi baskıya yönelmesinin, hatta ceza verilmesini istemesinin düşündürücü olduğu vurgulandı. Söz konusu uygulamaların faşizmi çağrıştırdığı belirtildi.

Emine Uyar / İzmir / EVRENSEL