DİSK’e bağlı Dev Maden-Sen, 2012 yılının maden sektöründe insan onurunun hiçe sayılarak insan hak ve özgürlüklerinin ayaklar altına alındığı bir yıl olduğunu belirtti.

Sendika, 2012 yılı içinde maden ocaklarında gerçekleşen toplam 132 "kaza"da, 77 işçinin yaşamını yitirdiğini, 216’sının da yaralandığını kaydetti.

Dev Maden-Sen açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Bugün ülkemizde egemenler ve onlar adına iktidarda bulunanların, yeraltında da, yer üstünde de kentlerden kırsal kesime kadar her yerde sınır tanımaksızın işçi ve emekçilere, insanca çalışacak ve yaşayacak bir zemin bırakmadığını görmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Buna rağmen 2013 yılına adalet, eşitlik, özgürlük, barış ve kardeşlik duygularımızı pekiştirerek ‘İşçilerin Birliği ve Halkların Kardeşliği’ şiarını daha da güçlü bir şekilde sahiplenerek giriyor, baskıların, fütursuzca süren gözaltıların, şiddet ve katliamlara varan ölümlerin olmadığı bir dünyadaki yerimizi almak için saflarımızı daha sıklaştırarak ve adımlarımızı daha da sağlam zeminlere atarak yürüyoruz.

Ülkemizde insan onurunun hiçe sayılarak insan hak ve özgürlüklerinin ayaklar altına alındığı, bir zaman dilimi olarak tarihteki yerini alacak olan 2012’yi ve onun devraldıklarını asla unutmayacağız, unutturmayacağız.

Dağda, kışlada, tezgah başında, üniversite kampusünde, kentte köyde, yeraltında yerüstünde, Roboski’de ve Zonguldak’ta yaşamını yitiren yüzlerce insanın ailelerinin acısını yürekten paylaşıyoruz," denilen açıklamada, "Bütün bunların bir daha yaşanmaması için ülkeyi yönetenleri bir kez daha sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz," denildi ve "yeni bir yıla girerken, madencilik sektöründe 2012 yılında meydana gelen iş cinayetleri unutulmasın istiyoruz," temennisinde bulunuldu.