ABD, Rusya ve Japonya’dan bilim insanlarının uzun bir zamandır üzerinde çalışarak bulduğu dört yeni element, ABD merkezli Saf ve Uygulamalı Kimya Uluslararası Birliği’ne (IUPAC) bağlı uzmanlar tarafından incelendikten sonra kabul edildi. Böylece elementlerin yer aldığı Periyodik Cetvel’in yedinci periyodu (satırı) tamamlandı. Yeni bulunan elementler 113, 115, 117 ve 118 numaralarını aldı.


115, 117 ve 118 numaralarını alan elementlerin Rusya’daki Dubna Nükleer Araştırmalar Enstitüsü ile ABD’deki Lawrence Ulusal Laboratuvarı’nda keşfedildiği, 113 numaralı elementin ise Japonya’daki Riken Enstitüsü’nde bulunduğu belirtildi.


GEÇİCİ ADLARI VERİLDİ 

Yeni keşfedilen dört elementin tamamı insan yapımı ve Periyodik Tablo’nun sonunda bulunan diğer tüm aşırı ağır elementler gibi bunlar da varlıklarını başka bir elemente dönüşmeden önce sadece birkaç saniye için sürdürebiliyor.

Geçici olarak ununtrium (Uut), ununpentium (Uup), ununseptium (Uus) ve ununoctium (Uuo) adları verilen elementlere kalıcı adları önümüzdeki aylarda IUPAC tarafından verilecek.

Elementler, mitolojik konseptler, mineraller, yer adları, konut adları ve bilim insanı adlarından esinlenilerek isimlendirilebiliyor.

Riken Enstitüsü’nde çalışmaların yürütücüsü olan Kosuke Morita, The Guardian’a yaptığı açıklamada “Şimdi 119 numaralı element ve onun ötesindeki bulmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Aynı enstitünün Nobel ödüllü başkanı Ryoji Noyori ise bu keşiflerin bilim insanları için olimpiyatlarda altın madalya almaktan bile daha önemli olduğunu söyledi.

Periyodik Tablo’da bundan önceki keşifler 2011 yılında gerçekleşmiş, 114 ve 116 numaralı elementler bulunmuştu. (Sendika.Org)