Karadeniz Vakfı Başkanı Yusuf Cevahir, hidroelektrik ve nükleer santrallere karşı çıkmanın ‘ihanet’ olduğunu söyledi.

Karadeniz Vakfı’nın İstanbul İstinye’deki tesislerinde ‘Karadeniz’in Türkiye Ekonomisindeki Yeri ve Göç Sorunu’başlıklı toplantı gerçekleştirildi.

Diken'de yer alan habere göre toplantıya, vakfın mütevelli heyeti üyesi de olan CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi ve vakıf başkanı Yusuf Cevahir de katıldı.

Toplantıda Karadenizlilere hitap eden Hamzaçebi, Avrupa Birliği’nde (AB) yükselen göçmen karşıtı popülist siyasetlerin de etkisiyle Türkiye’nin göç sorunu karşısında yalnız bırakıldığını belirtti.

Karadeniz bölgesindeki tarımsal faaliyetin bölgeden göçen nüfusun geçimi için yeterli olmayacağını söyleyen Hamzaçebi, mevcut kapasitede fındık üretiminin, İspanya ve İtalya’daki gibi yeni teknolojilerle yapılması durumunda daha az arazinin fındık üretiminde kullanılmasının mümkün olacağını, böylece tasarruf edilen arazide farklı ürünler için tarımsal üretim yapılabileceğini söyledi.

Bir başka katılımcının Karadeniz’de inşa edilen HES’lerin doğaya verdiği zararlarla ilgili olarak görüşlerini sorması üzerine kendisi de Karadenizli olan Hamzaçebi, “HES’lerde ipin ucunu kaçırdık”derken, enerjiye duyulan ihtiyacın çevreye zarar vermeden sürdürülebilir olarak temin edilmesi gerektiğini ifade etti.

Temiz enerji kaynaklarının kullanılması gerektiğini söyleyen Hamzaçebi, “HES’lerden elde edilen enerji temiz enerjidir” dedi.

Hamzaçebi’nin cevaplarının ardından söz alan Karadeniz Vakfı Başkanı Cevahir, “‘HES’ler kalksın’ diyorlar, hayır kalkmayacak. Nükleer santrallere de karşı çıkıyorlar, Nükleer santral de yapılacak. Başka ülkelerde itiraz etmeyenler bizim ülkemizde itiraz ediyor. Bunların gerekliliğine karşı çıkmak ihanettir” diye konuştu.

Kaynak: Diken