Yılın ilk günü 13 yıl aradan sonra yönetmen koltuğuna oturan Leos Carax’ın fantastik draması kimilerine göre sürrealist filmi Holy Motors seyirciyle buluşuyor.

En son yönetmenlik koltuğunda kotardığı ‘Köprü Üstü Aşıkları’ (1999) filmiyle izlediğimiz Leos Carax aradan geçen 13 yıl boyunca senarist ve oyuncu olarak görev aldığı filmlerin ardından ilk kez Holy Motors için tekrar kamera arkasına geçti.

Denis Lavant ve Edith Scob’un başrollerde yer aldığı bu fantastik dramada Lavant’ın canlandırdığı DL karakterinin paralel evrenler arası yolculuğuna tanık olacağız.

Geride bıraktığımız 2012’de Cannes Festivali’nde Altın Palmiye için yarışan film yılın ilk gününden itibaren değişik bir sinema deneyimi sunacak.

Yönetmen Leos Carax, 5 yıl boyunca büyük bütçeli İngilizce bir film için uğraşırken finansörlerin bu konudaki fikirlerine sıcak bakmaması üzerine kariyerinde ilk Fransızca filmi çekmeye karar verdi. Uluslararası sinemada yıllar önce ulaştığı şöhreti tekrar kazanmak için harekete geçen Carax, 2008 yılında senaryosunda görev aldığı Tokyo adlı kısa filminden esinlenerek Holy Motors’u yazdı.

Finans kaynaklarını ikna edebilmek için önceden rolünü belirlediği Denis Lavant’a uygun daha hesaplı bir senaryo yazarken eski otomobillere ve özellikle hacimli iri araçlara ilgisi olan Carax ilk olarak limuzin araçları düşünerek yola çıkmış.

Bu araçların çağ dışı özelliklerine olan ilgisini ifade eden Carax, “Geçmişin fütürist oyuncakları gibiler. Bence bir dönemin sonuna işaret ediyorlar, genişliğin döneminin sonuna işaret eden oldukça görünür devasa araçlar” demiş.

Carax’ın aklında bu şekilde beliren devasa görünürlükteki eski araçlarla günümüz toplumunun gün geçtikçe dijitalleşen nitelikler birleşince ortaya filmini izleyeceğimiz Holy Motors’un senaryosu çıkmış.

Filmin açılış sahnesinde E.T.A Hoffmann’ın bir hikâyesinden esinlenilmiş: yatak odasında bir opera binasına açılan kapının varlığını keşfeden adamın hikayesi.

Genel hatlarıyla Fransa ve Alman ortak yapımı olan filmin bütçesi yaklaşık 4 milyon Euro. Lavant için yazdığı senaryoyu Lavant kabul etmeseydi Lon Chaney’den Carlie Chaplin’e Peter Lore’dan Michel Simon’a kadar artık hayatta olmayan pek çok isme önermek zorunda kalacağını belirten Carax rolün ve Lavant’ın önemine dikkat çekiyor.

Başlıca sahneleri Paris’te çekilen filmin Carax ve Neil Honnon tarafından sözleri yazılan soundtrack’ı (Who Were We) Kylie Minogue tarafından seslendirildi.

2012’de yapılan ve gösterime giren (Fransa) ve yılın en iyi 10 filminden biri olduğu (NYT-Guardian) söylenen film için eleştirmenler notlarını hayli cömert kullanmış.

Guardian yönetmen Carax’ın bu son ve yılın ilk filminde Cocteau, Franju, Lynch, Buñuel, Muybridge, Kafka, Lewis Carroll’dan etkiler görülebileceğini de eklemiş.

Sanırım yılbaşında büyük ikramiye kazanamayanların soğukkanlılıkla ve keyifle izleyebileceği bir film bizleri bekliyor.