OBERWIL-LIELI: 10 Mülteciyi Kabul Etmeyip 300.000 Dolar Cezayı Tercih Eden Süper Zengin İsviçre Köyü

Video: Ka | Haziran, 2016 | Aarau Kantonu/İSVİÇRE

***

Oberwil-Lieli İsviçre’nin Zürih kentine yaklaşık 15 km. uzaklıkta bir köy. 2.200 nüfuslu köyde 300 civarında milyoner yaşıyor.

İsviçre hükümeti alacağını duyurduğu 50.000 mülteci için ülkede bulunan 26 kantona bazı kotalar belirledi. Oberwil-Lieli köyü kotasına düşen 10 mülteciyi kabul etmeyip referanduma gitme kararı aldı. Referandumda mültecilerin kabulüne %52 ile hayır diyen köy ceza olarak 290.000 dolar ceza ödemeyi kabul etti.

Kameramı alıp İsviçre dağlarındaki bu küçük, güzel ve zengin köye gittiğimde ilk uğradığım yer belediye binası oldu. Görevli kadın köyde yaşayan insanların mültecilerle ilgili “stres altında” olduğunu söylüyor. Belediye başkanına nasıl ulaşabileceğimizi sorunca telefon numarasını veriyor, ancak Oberwil-Lieli konseyinin daha fazla röportaj yapılmaması yönünde karar aldığını da ekliyor.

Sonrasında konu ile ilgili görüşmek için belediye başkanına ulaşmaya çalışıyoruz, ama çabalarımız sonuçsuz kalıyor.

Başta The Independent, The Telegraph olmak üzere uluslararası basında çıkan haberler dolayısıyla imajlarının zedelendiğini düşünen köy halkı pek de konuşma taraftarı değil.

Yemek molasında 3 kişilik bir grupla konuşmaya başlıyoruz. Oberwil-Lieli belediye başkanının da üyesi olduğu aşırı sağcı SVP partisini desteklediklerini söyleyen ve ismini vermek istemeyen bu kişiler mültecilerle ilgili olumsuz ve çoğu zaman nefrete varan görüşlerini tüm olağanlığı ve sıradanlığı ile aktarıyorlar.

Sohbetin bir yerinde diğer köyde karşılaştıkları mültecileri anlatırken bana dönüp “üzgünüm ama senin gibi saçları ve sakalları olan bir grup” diye tanımlıyor onları . Her an bellerinden kalaşnikof çıkarabilecek tipte insanlar olduğunu, öldürülmekten korktuklarını anlatıyor. Televizyonda gördüğü bir videoda mültecilerin marketten sebze çaldığını, ayrıca mülteci gençlerin okullarda başıboş dolaşıp azgınlaştığını ve kızların peşinden koştuklarını da ekliyor.

Bu olumsuz örneklerin yanında Oberwil-Lieli’li olan 24 yaşındaki Johanna Gündel’in girişimlerinden de bahsetmek gerek. Üniversite okuyan ve dünyanın birçok yerini dolaşan bu aktivist genç köyde Mültecilerle Dayanışma Grubu kuruyor. Ancak grup 2016 Mayıs’ında gerçekleşen referandumda başarılı olamıyor.

AVRUPA’DA MÜLTECİLER

Türkiye'de yaklaşık 3.000.000, Lübnan'da 1.000.000, Ürdün'de 650.000 Suriyeli mülteci yaşıyor. Ne yazık ki Avrupa’nın mülteciler konusundaki sicili kabarık.

Almanya'dan Fransa'ya, İtalya'dan İsviçre'ye 50'nin üzerinde ülke bulunan Avrupa'da bu sayı sadece 700 bin... Bu kişilerin 350.000'i Almanya ve Sırbistan'da... Geri kalanlar ise onlarca ülkede küçük gruplar halinde yaşamaktalar. İsviçre’deki mülteci sayısı ise 10.000’in biraz üstünde.

Amnesty International, International Organization For Migration, The UN Refugee Agency gibi kuruluşlar Avrupa ülkelerinin mültecilere yaklaşımını, hak ihlallerini,
sınırda geri itmeleri raporlaştırmakta ve bu uygulamaların başta 1951 Mülteciler Sözleşmesi olmak üzere bir çok uluslararası sözleşmeye aykırı olduğunu belirtmektedir.

Oberwil-Lieli köyü sağcı eğilimlerin yükselişte olduğu Avrupa devletlerinin mültecilere bakışını yansıtan küçük bir örnek...

Video: Ka | Haziran, 2016
Aarau Kantonu/İSVİÇRE