Malatya Zirve Yayınevi Davasında 40. duruşma 3 Eylül Pazartesi günü yapılacak. Emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un örgüt yönetici olarak suçlandığı ek iddianamenin kabul edilmesinin ardından yarın ki duruşmada aralarında Malatya eski jandarma alay komutanının da bulunduğu 11 sanık ilk kez hakim karşısına çıkacak.

18 Nisan 2007 tarihinde Malatya’da faaliyet gösteren Zirve Yayınevi’nde çalışan Alman uyruklu Tilman Geske, Necati Aydın ve Uğur Yüksel'in öldürülmesiyle ilgili dava da tutuklu sanıklar 40. kez hakim karşısına çıkacak. Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 5 yıldır süren davada geçtiğimiz Haziran ayında hazırlanan ek iddianamenin kabul edilmesiyle birlikte toplam 20 sanığın yargılanması yapılacak.

Kabul edilen ek iddianameyle birlikte davanın seyrinin de değişmesi bekleniyor. Ergenekon Davasında halen Silivri’de tutuklu bulunan Emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un "Silahlı terör örgütü kurma ve yönetme" suçlarıyla bir numaralı şüpheli olarak gösterildiği iddianamede dönemin İl Jandarma Alay Komutanı Albay Mehmet Ülger, istihbarat şubesinde görevli Binbaşı Haydar Yeşil, astsubay Abdullah Atılgan, Uzman Çavuşlar Murat Göktürk, Adil Akçay, Adem Gedik, Murat Çolak, İnönü Üniversitesi'nde öğretim görevlisi Ruhi Abat, İlker Çınar, Levent Ercan Gelegen ve Aykut Saka da örgüt üyelikleri ile suçlanıyorlar.

Mevcut davada halen tutuklu olarak yargılanan Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım, Salih Güler, Cuma Özdemir, Hamit Çeker, Varol Bülent Aral ile tutuksuz yargılanan Hüseyin Yelki’nin ek iddianamede de "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" iddialarıyla suçlanıyorlar.

Yarın yapılacak duruşmada ilk defa yargılanacak 11 yeni sanığın sorgularının yapılması beklenirken duruşmaların seri olarak hafta boyunca devam etmesi bekleniyor.

Öte yandan ek iddianameyi hazırlayan Cumhuriyet Savcısı İsmail Aksoy ile Şeref Gürkan’ın geçtiğimiz günlerde soruşturma dosyasından alınması müdahil avukatların tepkisine yol açmıştı.

Avukatlardan Erdal Doğan, duruşma için Malatya’ya geldiklerin de değişikliği öğrendiklerini belirterek, "Yeni görevlendirmeler yargının bütünlüğü ve devamlılığı açısından davayı olumsuz etkileyecek. Bu durum, yargılamanın amacı olan maddi gerçeğin ortaya çıkartılmasını da etkileyecek. Bu kararı HSYK almışsa davaya müdahale ediyor demektir. Eğer Başsavcılık bu kararı almışsa ciddi bir yanlış yapılıyor. Dosyayı yıllardır yürüten, her şeyini bilen iki savcının soruşturmadan alınması çok şok edici bir gelişme oldu. Aynı zamanda Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa dışındaki iki üye hakimin başka mahkeme ve görevlere atandığını öğrendik." Şeklinde konuşarak duruma tepki göstermişti.