İstanbul Fatih'te geçen yıl Ahmet Koca isimli bir kişiye sokak ortasında öldüresiye şiddet uygulayan 11 polis hakkında 12 yıla kadar hapis talebiyle iddianame hazırlandı.

Sokak ortasında Koca'ya şiddet uygulayan polisler hakkında Cumhuriyet Savcısı Ekrem Aydıner tarafından iddianame hazırlandı. İddianamede yer alan görüntülerde darp edildiği görülen Ahmet Koca müşteki olarak yer alırken, olaya karışan polislerden Adem Doğan, Muhammed Mustafa Gülcan, Atalay Erzurumlu, Mehmet Karakoyun, Seyit Ali Aktaş, Ali Yener, Can Ahmet Akgün, Ahmet Gülen, Fatih Kalabalık, Mustafa Altınok ve Ahmet Özdemir şüpheli olarak gösterildi.

CEP TELEFONUYLA ÇEKİLEN GÖRÜNTÜLER İNCELENDİ

İddianamede olay sırasında bir cep telefonu ile çekilen görüntüler aldı. Koca'nın anlatımlarıyla birlikte bu görüntüler incelenirken, inceleme sonucunda görüntülerde şikayetçinin 5 polis memurunun arasında kaldığı ve bazı polislerin yumruk, tekme ve cop ile vurduğunun tespit edildiği ifade edildi. İddianamede, "Defalarca şikayetçiye vurdukları, şahsın elleri arkadan bağlı iken de tekme ve cop darbeleri ile vurmaya devam ettikleri, daha sonra şahsın arabaya bindirilerek götürüldüğü görüntülerden anlaşılmıştır"  diye belirtildi.

NEZARETHANE GÖRÜNTÜLERİ

Polis merkezinin kamera görüntülerine de iddianamede yer verildi. Koca'nın nezarethaneye elleri arkadan kelepçeli olarak konulduğunun görüldüğüne dikkat çekilen iddianamede şöyle denildi:

“Burada, bazı polis memurları şikayetçiye elleri arkadan bağlı olduğu için su içirmeye çalıştıkları halde bazılarının elindeki kelepçeyi çözmeyerek o şekilde nezarethanenin zeminine yatmasına neden olduklarının, hatta şikayetçinin nezarethanede büyük tuvalet ihtiyacını giderdiğinin görüldüğü.”

'İNSAN ONURUNA YAKIŞMAYAN DAVRANIŞLAR'

İddianamede kamera kayıtları ve tanık ifadeleri ile müşteki Koca’nın ifadelerinin birbiriyle uyumlu olduğu tespiti yapıldı. İddianamede, şüphelilerin bir kişiye karşı insan onuru ile bağdaşmayan, bedensel ve ruhsal yönden acı çekmesine, aşağılanmasına yol açan davranışları gerçekleştirdiklerinin anlaşıldığı vurgulandı.

Savcı, polisler hakkında "Bir kişiye karşı insan onuruyla bağdaşmayan ve bedensel veya ruhsal yönden acı çekmesine, algılama veya irade yeteneğinin etkilenmesine, aşağılanmasına yol açacak davranışları gerçekleştiren kamu görevlisi hakkında üç yıldan on iki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur" maddesi gereğince ceza istedi.

OLAY

19 Haziran 2012 günü Ahmet Koca, hamile bir kadının gözleri önünde İstanbul'da polislerin öldüresiye şiddetine maruz kaldı. Polisler serbest bırakıldı, Koca hakkında soruşturma başlatıldı. Polis şiddetinin mağduru Koca, hakkında "görevi yaptırmamak için direnme" ve "kamu görevlilerine görevlerinden dolayı zincirleme hakaret" suçundan 2 yıl 3 aydan 6.5 yıla kadar hapsi istemiyle dava açılmıştı.

Fatih'te Ahmet Koca'nın dövülmesiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 11 polis 3 Temmuz 2012'de savcıya ifade vermiş, tamamı serbest bırakılmıştı. (ANF)