Afrika kıtasından yaklaşık 60.000 yıl önce dünyaya yayıldığı düşünülen modern insanın bu göçü, bundan 100-125 bin yıl önce ve düşünülenden daha farklı bir rotadan yaptığına dair yeni bulgular elde edildi.

Birleşik Arap Emirlikleri`nde bulunan taş aletler, göç yolunun sanıldığı gibi Nil vadisi üzerinden kuzeye doğru değil, Kızıl Deniz üzerinden Arabistan yarımadasına doğru izlendiğinin iddia edilmesini sağladı.

Bulgularla ilgili yazı, Science dergisinin yarın yayımlanacak sayısında yer alıyor.

Modern insanın Afrika`dan yayıldığı genel kabul görürken, bu nüfusun Asya, Uzak Doğu ve Avrupa`ya hangi yollarla yayıldığı konusunda hala kesinlik bulunmuyor. Daha önceki bilgilerle, göçün 60.000 yıl önce ve Nil vadisini izleyerek nehrin kuzeyinden, Akdeniz yakınında çıkıp buradan Orta Doğu`ya yayıldığı kabul ediliyordu.

Yeni bulgularla ilgili bir açıklama yapan, Almanya Tuebingen`deki Eberhard-Karls Üniversitesi Bilimsel Arkeoloji Merkezi`nden Hans-Peter Uerpmann, `Afrika`dan çeşitli çıkış rotalarının olabileceği anlaşılıyor. Nil nehrinin kuzeyindeki Sina yarımadasından da olabilir, Kızıl Deniz`in güneyinde, boğaz üzerinden Arabistan yarımadasına geçiş de mümkün` dedi.

Kendi bulgularının, bu ikinci rotayı gösterdiğini ifade eden Hans-Peter Uerpmann, `bu rotanın, kuzeye göre daha yoğun göçlere zemin olduğu anlaşılıyor` dedi.

O tarihte Arabistan yarımadasının bugünkü gibi çöl değil, nemli bir iklime sahip olduğu ve av hayvanları açısından da zengin olduğu belirtiliyor. O dönemde Kızıl Deniz`in ağzındaki boğazın (Babülmendep boğazı) su seviyesinin de düşük olduğu belirtiliyor. Afrika`da göllerden ve nehirlerden yararlanmayı bilen insanların, bu boğazı geçmesinin güç olmayacağı kaydediliyor.