Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün tavsiyesiyle, tüm yurtta öğretmenlerin sene sonu seminer çalışmaları döneminde okutulup tartışılması için gönderilen kitapta Alevilik, 'bozuk zihniyet' olarak tanımlanıyor.

Burak Atabay’ın BirGün’de yer alan haberine göre, Nurettin Topçu isimli yazara ait olan "Maarif Davası" isimli kitapta Alevilik 'bozuk zihniyet' olarak tanımlanırken karma eğitime karşı tavsiye cümleleri yer alıyor.

Kitabın 72. Sayfasında yer alan, “Medresenin hakimi skolastik üstadlar ve tarikatların mürşidi şeyhler… Tarikatları ise asırların arasında tâ kalbinden kemiren şerir kuvvet Alevilik olmuştur. Ve böyle bozuk zihniyete, kolayca ortak olan hayati hazlarla yüklü bir âdap ve erkan silsilesi, tarikatları çürütmeğe kafi geldi. İslam alemi, bugün bu iki çürütülmüş zihniyetin harabesi halindedir” ifadelerle Alevilik hakkında “bozuk zihniyet” ve “çürütülmüş” vurgusu yapıldı.

MEB’in ülke çapında tüm okullara gönderdiği kitap, seminer dönemi çalışmalarına katılan öğretmenlerin üzerinde tartışması amacıyla gönderildi.

Kitapta yer alan bir başka ifadeyse, “Kızların terbiyesine şimdikinden daha büyük önem vermek gayesiyle, liselerde kız ve erkek eğitimin ayrılması lazımdır” cümleleriyle ‘kız öğrencileri terbiye etme’ amacıyla karma eğitimin ortadan kaldırılması gerektiğine işaret ediyor.

İlk olarak Kayseri’de ortaya çıkan bu skandal kitapla alakalı Kayseri Eğitim-Sen Şube Başkanı Ulaş Apaydın konuya dair yaptığı açıklamada, meselenin Kayseri’ye özgü bir durum olmadığı ve tüm yurtta öğretmenlere MEB eliyle, direkt olarak gönderildiğini ifade etti.

Apaydın kitapla ilgili, “Üye arkadaşlarımızdan birisi sorumluluk gösterip bu kitabı okuyup görüş bildireceğine dair çalıştığı okulun idaresine bilgi vermişti. Kitabı okumaya başladığında ise bu skandal ifadelerle karşı karşıya kaldığını bizimle paylaştı. Bunun üzerine kitabı bizler de okuduk.

“Kitabın genelinde ‘kendisinden olmayanlara’ yönelik aşağılayıcı ve iğneleyici lafları görmek mümkün. Ama özellikle 72. sayfada çok net bir şekilde Aleviliği aşağılayıcı ifadeler yer alıyor. MEB’in bunu doğrudan kendi kanalıyla yapması kabullenilir bir durum değil” sözleriyle skandal kitaba dair açıklamada bulundu.