Mardin'de 70 yıldan bu yana Süryaniler'e ait Deyr-ul Zafaran Manastırı'nda annesinin yolunu gözleyen, bu süre içinde manastırda bahçıvanlık yapan ve 'Bahe' diye çağırılan Cercis Kaptan, rahatsızlanıp kaldırıldığı hastanede önceki gün kurtarılamadı. Bahe'nin ölümü kentte büyük üzüntü yaratırken, bugün yıllarca annesini beklediği Deyr-ul Zarafan Manastırı'nda düzenlenen törenle son yolcuğuna uğurlandı.

FARKLI DİNLERDEN KATILIM

Manastırda düzenlenen tören, kentte yaşayan farklı dinlerdeki insanları bir araya getirdi. Törene Mardin Belediye eski Başkanı Metin Pamukçu, pazar günü yapılan seçimlerden sonra Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'ne seçilen ve Ahmet Türk'ün başkan vekili olacağı belirtilen BDP'li Süryani Februniye Akyol, Türkiye Süryani Cemaati Vakfı Başkanı Münir Kilimci, İstanbul ve diğer illerde gelen Süryaniler de katıldı.

Bahe'nin cenaze törenindeki ayini Süryaniler'in Mardin-Diyarbakır Metropoliti Saliba Özmen, Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriel Akyüz yönetti. Gözyaşlarının döküldüğü törende mumlar yakıldı, Türkçe, Süryanice, Arapça ve Kürtçe dualar yapıldı. Süryani Metropoliti Saliba Özmen, yaptığı konuşmada şöyle dedi:

"70 yıldan beri ismi manastırımızla adeta özdeşleşen Bahe, herkesin sembolü olmuştu. Manastırımızı ziyaret eden herkesle muhakkak bir anısı olmuştur. Ölümü hepimizi üzdü. Bugün bizleri Müslüman dostlarımız da bizleri yalnız bırakmadı. Aslında bu Mardin'de en güzel özelliklerinden biri. Annesi, Bahe amcayı 6 yaşındayken Deyr-ul Zafaran Manastırı'nda bırakıp gitti. 76 yaşına bastığı bugünlerde bile annesini bekliyordu. Kendisini kaybettik üzgünüz."

Cercis Kaptan, ayin ardından manastır mezarlığında gözyaşları arasında toprağa verildi. Mardinli yönetmen Haydar Demirbaş, geçen yıl Bahe'nin yaşamını anlatan 'Misafir' adlı belgesel film çekmişti.