Hatay’ın Samandağ ilçesine bağlı Yoğunoluk köyünde bulunan ve 1633-1646 yıllarında inşa edildiği tahmin edilen Ermeni Kilisesinin turizme kazandırılması için Vakıflar Bölge Müdürlüğü çalışma başlattı.

Anıtlar Yüksek Kurulundan gelen ekiplerin ön inceleme yaptığı kilisenin restore edilebilmesi için köy halkı tarafından üzerine inşa edilen betonarme caminin kaldırılması öngörülüyor.

Yoğunoluk köyüne, tahminen 1960 yılında Türkmenlerin yerleşmesiyle başlayan süreçte halk önce Ermeniler tarafından 1633-1646 yıllarında inşa edildiği tahmin edilen kilisede ibadetlerini yerine getirdi. Uzun yıllar kiliseyi cami olarak kullanan Yoğunoluk köylüleri, daha sonra kilisenin üzerine betonarme bir cami inşa ettiler.

CAMİ İÇİN ARSA ARANIYOR

Hatay Vakıflar Bölge Müdürü Ali Kaya ise 1633-1646 yıllarında yapıldığı tahmin edilen Ermeni kilisesinin turizme kazandırılması için çalışma başlatıldığını söyledi. Kaya, yeni bir cami yapılmadan restorasyona başlamayacaklarını belirtti. Vakıfların, yeni cami yaptırmadığını ancak destek verebildiğini aktaran Kaya, “Tarihi kilisenin restorasyonu için caminin yıkılması gündemde, çünkü cami şu anda kiliseye baskı yapıyor. Köy muhtarımız yeni cami için arsa bakıyor. Arsa bulunduğu takdirde Vakıflar, Hatay Valiliği, İl Müftülüğü ve cami için kurulacak derneğin de katkıları ile cami yaptırılabilecek.” dedi. (Evrensel)