İstanbul’un ardından İzmir’de de taraftarlar sokağa döküldü, Başbakan Erdoğan’ı “Senden büyük halk var” diyerek uyardı. Eylem, yan yana gelmesi zor olan taraftar gruplarını da bir araya getirirken, renkli görüntüler yaşandı.

İzmirli taraftarlar Endüstriyel Futbola Karşı İzmirli Sporseverler adıyla bir araya gelerek, “renklerin kardeşliği” sloganıyla bu akşam Alsancak’ta kitlesel bir eylem yaptı.

Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nin girişinde toplanan taraftarlar, takım flamaları ve “Sermayeye ve siyasi iktidara teslim olmayacağız. Suskun taraftar olmayacağız”, “Tayyip senden büyük halk var” yazılı pankartlarıyla cadde boyunca yürüdü.

Oldukça coşkulu olan kitle, Alsancak’ı tribünlere çevirdi, şarkılar söyledi, maytaplar yaktı. Eylem, yan yana gelmesi pek mümkün olmayan Karşıyaka ve Göztepe Spor taraftarları gibi grupları da buluşturdu.

TRİBÜNLER FUTBOLUN ŞENLİĞİDİR

Taraftarlar adına açıklama yapan Suphi Toprak, hükümetin tribünlere de müdahale ettiği belirterek, “Pankart yasakları, tribünlerdeki herkesin kameralarla kontrol altında tutulması… Bu uygulamalar aslında tribünleri birer açık hapishaneye çevirmektedir” dedi.

“AKP, taraftarları çipli taraftar yapmak istiyor” diyen Toprak, “Buradan siyasileri uyarıyoruz; tribünler futbolun şenliğidir, siyasi iktidarların hapishanesi olamaz” diye konuştu.

Taraftarlar ile ilgili yasal düzenlemeleri yapanların bu konuyla uzaktan yakından ilgisi olmadığı eleştirisinde bulunan Toprak, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Biz her şeyi yaparız, biliriz edasıyla davranan, taraftarları küçümseyen siyasilere, bürokratlara sesleniyoruz; taraftarlar kul, sizler ise padişah değilsiniz. Taraftarlar tribünlerde sevdalandıkları takımlar için emek veren, sporu yüceltenlerdir. Ve asla yalnız değillerdir.”

SPOR İŞ YASASI ÇIKARTILSIN

Suphi Toprak, taraftarların taleplerini ise şöyle sıraladı:

Spor İş Yasası çıkartılmalıdır.

Polisin statlara girmesi yasaklanmalıdır.

Tribünlerde pankart yasağı son bulmalıdır.

Spor salonları, pistler ve sahalar yaygınlaştırılarak halkın kullanımına açılmalıdır.

İzmir’deki kulüplerin bir stada mahkûm olmasına son verilmelidir.

AKP’nin taraftarlara yönelim siyasi baskılarına ve çipli taraftar projesine son verilmelidir.”

Açıklamanın ardından eylem slogan ve marşlarla sona erdi.

ANF