Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani Ankara’da, Başbakan Binali Yıldırım’dan önce KHK ile görevden alınan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk ve Ağrı Belediye Eş Başkanı Sırrı Sakık’la bir araya geldi.

Ağrı Belediye Eş Başkanı Sırrı Sakık, IKBY Başkanı Mesud Barzani ile yaptıkları görüşmeye ilişkin, “Sayın Barzani’nin gelişi önemli” ifadelerini kullandı.

Sakık, “Kendisiyle ‘2013 ruhuna nasıl dönüş yapılabilir’i konuştuk” dedi ve ekledi, “Önceliğimiz bu kan deryasından ülkeyi nasıl çıkarabiliriz, ne yapabiliriz? Herkesin baharla birlikte yeni kanlı bir sürecin başlayacağına dair endişeleri, kuşkuları var. Türkiye Kürtleri bunu uzun zamandır yaşıyor. Sayın Barzani hem Hükümet çevreleriyle iyi diyaloğu olan hem de kamuoyunda saygınlığı olan bir aktör. Onlar sulhe kavuşmuşlar, bizlerin de kavuşması gerekir” dedi.

Sırrı Sakık görüşmenin detaylarını Gazete Duvar’dan Özlem Akarsu Çelik’e anlattı.

 ‘BAHARA İLİŞKİN ENDİŞELERİ GÖRÜŞTÜK’

Sakık’ın açıklamaları şöyle:

“Önceliğimiz bu kan deryasından ülkeyi nasıl çıkarabiliriz, ne yapabiliriz? Herkesin baharla birlikte yeni kanlı bir sürecin başlayacağına dair endişeleri, kuşkuları var. Türkiye Kürtleri bunu uzun zamandır yaşıyor. Sayın Barzani hem Hükümet çevreleriyle iyi diyaloğu olan hem de kamuoyunda saygınlığı olan bir aktör. Onlar sulhe kavuşmuşlar, bizlerin de kavuşması gerekir. Böyle bir sürece katkı sunması Türkiye halklarının ortak talebidir. ‘Bu sürecin önü nasıl alınabilir’i konuştuk. Ortadoğu’da yaşıyoruz, her an bir kanayan yara var. Sayın Barzani de bunu biliyor, görüyor. Herkesin önceden tedbirli olması gerekir, bunları söylüyor.”

‘ACILI YILLARA DÖNÜLMEMESİ GEREKİR’

“Bir daha acılı yıllara dönülmemesi gerekir. Türkiye Kürtleri bunu uzun zamandır yaşıyor. Herkesin bu konuda görev ve sorumlulukları olduğunu söyledik. Sayın Barzani, 2013’ten bu yana müzakerelerin başlangıcından beri sürece katkısı olan bir şahsiyet. Şimdi gelinen noktada ülkemizde yine çatışma yaşanıyor ve Sayın Barzani’ye de görevler düşüyor. Kendisiyle ‘2013 ruhuna nasıl dönüş yapılabilir’i konuştuk”

‘KÜRT SİYASETÇİLER ZİNDANDAN NASIL ÇIKABİLİR?’

“Kürt siyasetçilerin, eş başkanların, milletvekillerinin, belediye başkanlarının, parti yöneticilerinin bir an önce görevlerinin başına dönmesi gerektiği ve zindandan nasıl çıkabilirler, bunlar konuşuldu. Sayın Barzani dün Cumhurbaşkanı ile görüşmüştü, bugün de Başbakan ile görüşecek. Tahmin ediyorum yetkililerle de bu konular gündeme gelmiştir, gelecektir. Sayın Barzani’nin bu konuda gelmeden önce yaptığı bir açıklaması vardı zaten. Bahar geliyor. Herkes yüreğinde, beyninde bir bahar temizliği yapmalıdır”