Son araştırmalara göre yeni büyükşehir olan Mardin’de BDP yüzde 9 oranındaki oy farkını kapattı ve AKP’yi bir puanla geçti. İçişleri Bakanı Güler’in memleketinde AKP ise yüzde 45′den 36.8′e düştü.

Yeni belediyeler yasası ile büyükşehir olan Mardin’de AK Parti oy kaybediyor. ORC araştırma şirketinin son anketine göre BDP, Mardin’de AKP ile arasında bulunan yüzde 9 oranındaki oy farkını kapattı ve AKP’yi bir puan da geçti.2009 yerel seçimlerine göre AKP yüzde 45′den 36.8′e düştü. BDP ise yüzde 36′dan yüzde 37.5′e yükseldi.

Büyükşehir olan İçişleri Bakanı Muammer Güler’in memleketi Mardin’de, belediye sınırları genişledi ve il mülki idare sınırlarına çıktı, seçmen sayısı da arttı. Böylelikle en uzak köy ya da belde de yaşayanlar da, Büyükşehir için oy atacak. Artan seçmenin tercihi ise daha çok BDP’den yana oldu.

Mardin’in Dargeçit, Derik, Kızıltepe, Mazıdağı, Midyat, Nusaybin, Ömerli, Savur ve Yeşilli ilçeleri ile, bu ilçelere bağlı tüm belde ve köylerde yaşayanlar, hem kendi ilçe belediye başkanlarını hem de Büyükşehir Belediye Başkanını belirleyecek. Daha önce sadece il merkezindeki vatandaşlar il belediye başkanı için oy atıyordu.

Son genel seçimde de Mardin’de AKP’nin yerel seçime göre oyları düşmüş ve yüzde 32 oy ile 3 milletvekilliği kazanmıştı. BDP kökenli bağımsızlar, Ahmet Türk, Gülseren Yıldırım ve Erol Dora da seçimi kazanmıştı. 2009 yerel seçimlerinde ise AKP yüzde 45 ve 15 bin 126 oy ile Mardin Belediye Başkanlığını aldı. O zamanlar DTP adını taşıyan bugünkü BDP ise, yüzde 36 ve 12 bin 108 oy toplamıştı. (GAZETEPORT)