Hükümetin ‘sığınmacı akınına karşı‘ oluşturmak istediğini savunduğu ancak ‘Suriyeli Kürtlerin özerkliğini hedef aldığı’ gerekçesiyle eleştirilen tampon bölgeye Kandil’den sert tepki geldi. KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık, tampon bölge oluşturulması halinde ‘çözüm sürecinin biteceğini‘ söyledi. Bayık, sürecin bitmesi durumunda kendilerinin 'yol haritası'nın nasıl olacağı sorusunu da yanıtladı: "Müzakereye geçilmezse artık bu tarzda bu süreci yürütmeyeceğiz. Tutumumuzu geliştireceğiz. Bu sivil itaatsizlik biçiminde olabilir, gerilla biçiminde de olabilir."

Radikal gazetesinden Fehim Taştekin’e Kandil’de konuşan Bayık, “Gerçi çok zor ama tampon bölge oluşturulursa tepkiniz ne olacak?” sorusunu şöyle yanıtladı:

‘HALKIMIZA AÇIKLAYAMAYIZ’

“Süreç biter. Ve savaş başlar. Çünkü tampon bölge bize yöneliktir. Rojava’nın kazanımlarını ortadan kaldıran bir güçle çözüm sürecini geliştiremeyiz, halkımıza ihanet etmiş oluruz.”

SÜREÇ ÇÖKERSE KCK'NİN 'YOL HARİTASI' NE OLACAK?

Bayık “Süreç çökerse sizin yol haritanız nedir?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Sorunu demokratik siyaset yoluyla çözmek istedik. Karşılığını göremedik. Önderliğimiz hep tehdit edildi, şantajlar yapıldı, sürecin içi boşaltılmak istendi. Amaçları yerel seçimleri, cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmaktı. Şimdi de amaç 2015 parlamento seçimlerini kazanmak. Bunun için kimsenin bilmediği yol haritalarından bahsediyorlar. Eylül sonuna kadar kendilerine süre tanıdık. Daha önce diyorlardı ki önümüzde engeller var, tamamen hakim değiliz. Artık engellerden bahsedemezler. Cumhurbaşkanı, hükümet, parlamento, MİT, ordu kendilerinin denetiminde. Artık AKP bir hükümet değil devlettir. Bütün kurumlar AKP’nin kontrolünde. Geçmişte tahammül ettiysek bir nedeni buydu. Artık bahaneleri kalmadı. Onun için dedik ki seçimden sonra bir ay süre tanıyoruz. Cumhurbaşkanı seçildi, hükümet kuruldu. Müzakereye geçilmezse artık bu tarzda bu süreci yürütmeyeceğiz. Tutumumuzu geliştireceğiz. Bu sivil itaatsizlik biçiminde olabilir, gerilla biçiminde de olabilir. Bu tamamen hükümete kalmış bir durum.”

TÜRKİYE'NİN IŞİD'E DESTEĞİ

Cemil Bayık, Türkiye’nin ‘IŞİD’e destek verdiği’ yönündeki iddialarını da yineleyerek, ”Kobani’de IŞİD’a destek veren Türkiye’nin kuzeyde çözüm sürecini yürütemeyeceği açıktır” dedi. Bayık, Suriyeli Kürtlerin önceki yıl özerklik ilan ettiği Rojava hakkında, ”Kobani denek taşıdır. Türkiye Rojava’daki Kürtlerin statüsünü ortadan kaldırarak kuzeyde çözüm geliştiremez” diye konuştu.

Söyleşinin tamamına gitmek için tıklayınız.